A képzés az Akadémián igen nehéz, időnként igen kemény volt: aki végigcsinálta, igazi zenészként került ki onnan.

Solti György

Online várja közönségét a kamara.hu, a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

2020. november 16.

A korlátozások miatt zárt ajtók mögött, internetes közvetítéssel rendezi a Zeneakadémia a kamara.hu fesztivált november 20. és 22. között. Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetők A kis herceg témája köré szervezték az idei programot, a közreműködők közt van Perényi Miklós és a Keller Kvartett is.

 

A három kamarazenei koncert és az irodalmi beszélgetés a Zeneakadémia október végén elindított online koncerttermében 1500 forintos jeggyel vagy 4000 forintos, tehetséggondozási célokat segítő támogatói jeggyel tekinthető meg.

 

 

Simon Izabella és Várjon Dénes művészeti vezetők az idén százhúsz éve született Antoine de Saint-Exupéry leghíresebb regényének világát idézik fel a hagyományosan egy adott tematikára épülő fesztiválon. A zongoraművész házaspár személyes játékával is gazdagítja a koncerteket. Kiváló és neves, ám a járványhelyzet miatt kizárólag hazai művészek tolmácsolják a műveket. Amint Simon Izabella és Várjon Dénes elmondja, e változás mellett további programmódosítások is szükségessé váltak: végül nem szerepelnek a fellépők között fúvósok és énekesek, a gyermekprogram pedig elmarad. „Az élet arra intett mindenkit, hogy nézzen mélyen magába, és a gyermeki lélek tisztaságát felidézve találja meg a kulcsot a további élethez. A megoldásért ezúttal nem kifelé, sokkal inkább befelé kell utaznunk” – hangsúlyozzák, utalva A kis herceg üzenetére. Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora úgy fogalmaz: az intézmény egyik legfőbb hagyománya a kamarazene, számos neves muzsikus kvartettje indult innen. „A termek akusztikája, hangulata e meghitt műfaj otthonává teszik a Zeneakadémiát, így kiemelt jelentőségű, hogy legalább online megvalósulhat a kiváló kamara.hu fesztivál” – teszi hozzá.

Az első, november 20-i koncerten Schumann, Schubert, Debussy és Ravel művei hangzanak el a Keller András vezette Keller Kvartett, valamint Karasszon Eszter csellóművész, valamint a harmadik koncerten szintén fellépő Palojtay János zongoraművész és Környei Zsófia hegedűművész közreműködésével. Ravel Lúdanyó Meséi című művének szövegeit a művészeti vezető házaspár kislánya, a 9 éves Várjon Liána olvassa fel. A november 21-i második esten Mozart, Dvořák, Schubert és Sosztakovics kompozíciói szerepelnek a műsorban, a Keller Kvartett tagjai mellett Berecz Mihály és Érdi Tamás zongoraművészek, valamint Fenyő László csellóművész részvételével. A Hatszemközt című, november 22-i irodalmi beszélgetésen Simon Izabella és Várjon Dénes partnere a pódiumon idén Závada Pál Kossuth-díjas szerző lesz, aki nagyszabású regényeiben mindig az emberi sorsokat és lelkeket elemzi, így kapcsolódik a fesztivál idei témájához. A beszélgetést Érdi Tamás zongorajátéka teszi teljessé, Debussy-művekkel. Közvetlenül ezután kezdődik a harmadik koncert, amelyen mások mellett Bársony Péter brácsaművész, Perényi Miklós és Rohmann Ditta csellóművészek, valamint Homoki Gábor hegedűművész (a Keller Kvartett tagja) Britten, Beethoven, Schubert, Schumann és Debussy szerzeményeit tolmácsolják.

A részletes program a kamara.hu portálon olvasható.

A Zeneakadémia új digitális koncertterem szolgáltatása október 28-án indult Kelemen Barnabás, Claudio Bohórquez és Nagy Péter hangversenyével. Megvásárolható jegyekkel követhető a kamara.hu programjai után több más program is, így a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar november 24-i, Rameau és Mondonville – Nagy motetták című koncertje, valamint november 25-én Csalog Gábor zongoraestje. A jegyek az online-lisztacademy.jegy.hu oldalon érhetők el.