A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről

Óvintézkedésekkel kezdődik újra a koncertélet a Zeneakadémán

2020. augusztus 3.

A koronavírus-járvány miatt különleges előírásokat és ajánlásokat vezet be a Zeneakadémia, a közönség és a munkatársak egészségvédelme érdekében.

Tisztelt Közönségünk!

A koronavírus-járvány miatt bekövetkezett kényszerű szünet után, augusztus 18-tól ismét megkezdődik a koncertélet a Zeneakadémián.

Tapasztaljuk, hogy mind a közönség, mind a művészek körében sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, milyen feltételek mellett szervezhető nyilvános koncert. Jelen pillanatban nincs érvényben korlátozó intézkedés a zárt térnek minősülő, széksoros nézőtérrel rendelkező koncerttermek látogatására vonatkozóan, vagyis koncertjeink akár teltházzal is megrendezhetők lennének. Ugyanakkor a közelmúltban végzett kérdőíves felmérésünkre érkezett válaszok alapján úgy ítéltük meg, hogy közönségünk igényli az esetleges fertőzés terjedését lassító biztonsági intézkedéseket.

Közönségünk és munkatársaink biztonsága elsődleges számunkra, ezért az augusztus 18 – szeptember 15. közötti időszakra a következő óvintézkedések bevezetését tervezzük, amelyekhez kérjük és köszönjük partnereink és közönségünk együttműködő támogatását:

· Saját rendezésű koncertjeinken az épületben egyidejűleg jelen lévő látogatók létszámát 500 főben korlátozzuk, és ezt javasoljuk partnereinknek is.

· Az épület közönségforgalmi területein dolgozó munkatársaink számára kötelezővé tettük az arcot és orrot egyidejűleg takaró védőmaszk használatát. Közönségünk számára a védőmaszk viselése a közönségforgalmi területeken kötelező, hangversenytermeinkben ajánlott.

· Kérjük Önöket, hogy érkezzenek a megszokottnál kicsit korábban. Hangversenytermeink nézőterét az adott koncert kezdete előtt 30 perccel nyitjuk meg, ezzel is csökkentve az előcsarnokban várakozók számát. Kérjük, hogy a lehetőségekhez mérten ügyeljenek a biztonságos fizikai távolság megtartására.

· A termekben külön ültetési szabályt nem alkalmazunk, azonban közönségünk számára lehetővé tesszük, hogy – az üres helyek függvényében – az előadás megkezdése előtt megváltoztassák helyüket.

· A Zeneakadémia épületének közönségforgalmi területein gépi szellőztetés működik, amely biztosítja e terek rendszeres, magas hatásfokú frisslevegő-ellátását. Légtechnikai rendszereink tisztaságát folyamatosan ellenőrizzük. A hangversenyek megkezdését megelőzően, valamint a szünetekben a gépi szellőztetést a gyors és teljes légcsere érdekében magasabb fokozatra állítjuk.

· Az épületben az általános takarítást végzők létszámát megemeltük, a hangversenyeket megelőzően fokozott figyelmet fordítunk a nézőtéri székek, kilincsek, illetve a mosdók fertőtlenítő takarítására.

· A hangversenytermek bejáratánál, a mosdókban, a büféknél, illetve a közönségforgalmi területek számos más pontján érintésmentes kézfertőtlenítő adagolókat helyeztünk ki, közönségünk és munkatársaink számára javasoljuk ezek rendszeres használatát.

· Jegypénztárunk további intézkedésig a rendezvénynapok kivételével korlátozott nyitvatartással üzemel. A koncertek napján a korábban szokásos rendben, azaz 10.00 órától az utolsó koncert szünetéig tart nyitva. A jegypénztári helyiség napközben a szélfogóban található bejáraton keresztül, koncertek előtt és alatt pedig a megszokott előcsarnoki bejáraton keresztül közelíthető meg. A helyiségben egyidejűleg egy vásárló tartózkodhat, a várakozók között 1,5 méteres távolság betartását kérjük.

· Az öltözői folyosót zárva tartjuk, nem engedünk be a művészekhez gratulálókat.

 

Az augusztus végétől rendezendő koncertek tapasztalatait és az újabb központi intézkedéseket is figyelembe véve alakítjuk majd ki a szeptember 15-ét követő időszakra vonatkozó szabályokat, amelyekről rendszeres tájékoztatást nyújtunk.

Folyamatosan frissülő információink a Zeneakadémia honlapján, illetve közösségi oldalain olvashatók.