Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója

A Koncertközpont Hírei

A zene lelke a kotta mögött van

A zene lelke a kotta mögött van

2019. augusztus 14.

Takács-Nagy Gábor hegedűművész 2001 óta vezényel, ez mára fő tevékenységévé vált. 2007-ben lett a Verbier Fesztivál kamarazenekarának zeneigazgatója, 2011 óta a Manchester Camerata vezetője. A máig nevét viselő világhírű takács kvartettnek 1975-től 1992-ig volt a primáriusa. Pályafutása során olyan legendás művészekkel muzsikált együtt, mint Gidon Kremer, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, Solti György, Isaac Stern vagy Msztyiszlav Rosztropovics. A fantáziáról és a hangok által mesélt történetekről vall magazinunknak a Liszt-díjas muzsikus.

Tovább
Fantázia a Zeneakadémián

Fantázia a Zeneakadémián

2019. augusztus 8.

A budapesti Zeneakadémia nagytermi mennyezetének díszítésében a hat, ólomüvegből és préselt üvegszemekből kialakított felülvilágító látványos szerepet játszik: záró elemei a hosszanti oldalfalak hármas tagolásának, amelyet a földszinti ajtók és az emeleti ablakok határoznak meg.

Tovább
„A kamarazenélésnél közösen fejtjük meg a műveket”

„A kamarazenélésnél közösen fejtjük meg a műveket”

2019. augusztus 6.

Szalai Éva zongora-, Karasszon Eszter csellóművész és Staszny Zsófia énekművész „Az ismeretlen Chopin” címmel ad koncertet szeptember 27-én. A lengyel szerző háttérbe szorult kamaraműveiről, illetve a kamarazenélés örömeiről kérdeztük a három ifjú előadóművészt.

 

Tovább
Fantázia egy életen át

Fantázia egy életen át

2019. július 31.

„ A Zeneakadémia a kedvenc koncerttermem a világon” – jelentette ki Joshua Bell 2019. februári hangversenyének végén. A Grammy-díjas világklasszis hegedűművész megtisztelő állásfoglalását talán nemcsak a Nagyterem varázslatos kisugárzásának köszönhetjük, hanem annak az összhangnak is, amely közte és a hallgatóság között szinte másodpercek alatt kialakult. Joshua Bell hegedűművészt együttgondolkodásról, képzelőerőről és fantáziáról is kérdezzük.

Tovább
Paritás – Sebő Ferenc és Bacsó Kristóf

Paritás – Sebő Ferenc és Bacsó Kristóf

2019. július 17.

Fantázia, oktatás, ízlés, zene – ezekről beszélgettünk két kiemelkedő magyar zeneművésszel: Sebő Ferenc gitáros-tekerőlantos-népzenekutató és Bacsó Kristóf jazzszaxofonos- komponista különböző generációk tagjai, különböző zenei közegekben mozognak, ugyanakkor mindketten elmélyült gondolkodók, akiknek véleménye sok esetben azonos irányba mutat.

Tovább