A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

„Schumann egész lényét csodálatosnak tartom” – interjú Várjon Dénes zongoraművésszel

2019. január 8.

Schumann zongorás kamaraművei hangzanak el az Összkiadás élőben sorozat hat hangversenyén 2019 tavaszán. Robert Schumann művészete mindig is különlegesen közel állt hozzám – hangsúlyozta Várjon Dénes Liszt-díjas zongoraművész, a rendezvénysorozat művészeti vezetője.

Várjon Dénes. Fotó: Kondella Misi

 

A sorozat szerkesztőjeként miképpen esett választása Schumann zongorás kamarazenéjére?

Körülbelül tíz évvel ezelőtt Olaszországban volt már egy hat előadásból álló Schumann szólóest-sorozatom, és miután hosszú évek óta a legnagyszerűbb partnerekkel játszom Schumann kamaraműveit, régi vágyam valósul meg, hogy mindezt itthon, a Zeneakadémián tehetem, hiszen teljes Schumann-esteket ritkán lehet hallani nálunk.

 

Mit tart egyedülállónak Schumann zenéjében?

Nemcsak muzsikáját, egész lényét csodálatosnak, sőt titokzatosnak tartom. Nem véletlen, hogy számos művét nevezi fantáziának vagy fantáziadarabnak, magát is több személyiségként látta, levelei és írásai mind arról tanúskodnak, hogy sokrétű és mérhetetlenül gazdag lelkivilága volt. Korai darabjai gyakrabban szólalnak meg, például a Karnevál vagy a Szimfonikus etűdök, míg késői korszakának alkotásait gyakran homály fedi. Az „elkendőzés”oka, hogy utolsó éveit ideggyógyintézetben töltötte, ezért zenéjét és egész személyét sajátos misztikum hatja át, és ma is számos diskurzus zajlik róla. Késői műveiben Schumann – a mellett, hogy megtartotta romantikus fantáziavilágát – a modern zene felé is nyit, e miatt is sok komponista barátomnak ő a kedvenc zeneszerzője. Teljesen új világot nyit meg e szerzeményekkel.

 

Milyen tematika alapján állította össze a hat koncertből álló sorozatot? Mire számíthat a közönség az egyes előadásokon?

Van közös elgondolás, és úgy vélem, hogy az egyes kamaraestek darabjai összetartoznak. Megszólalnak négykezes művek, átiratokat is játszunk, amelyek közül az egyik magyarországi ősbemutató lesz. Steven Isserlis barátom átdolgozását adjuk elő, amely Schumann d-moll hegedűversenyének lassú tételéből készült hegedű-cselló-zongora átirat. A műsoron felül szeretnék említést tenni az előadókról: hihetetlenül színes csapatot sikerült összeállítani, jórészt a kamara.hu fesztivál közreműködőiből (Tabea Zimmermann, Rafael Rosenfeld stb.), de akadnak új meghívottak is, mint például Hanna Weinmeister vagy Antje Weithaas hegedűművészek. A négykezeseket pedig feleségemmel, Simon Izabellával mutatjuk be.

 

További információk a sorozatról itt találhatók.

Unger Anna

Címkék