Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak

Télen is Liszt-kukacok Akadémiája

2016. november 14.

Liszt-kukac úr nem alszik téli álmot: az év végén is várja a jövő közönségét a Zeneakadémia ifjúsági programsorozata, a Liszt-kukacok Akadémiája.

Minden gyerek zenével születik. Nincs olyan csecsemő, akit ne érintene meg Mozart vagy Bach zenéje. Vagy épp a WellHello, attól függően, hogy mivel találkozik otthon. A Zeneakadémia ifjúsági programjai persze érthető módon nem a popkultúra értékeivel kívánják megismertetni a kicsiket és a nagyobbakat, hanem azzal a három zenei világgal, amely az intézmény oktatását és hangversenyéletét is meghatározza, vagyis a klasszikus zenével, a népzenével és a jazzel. A Zeneakadémia újranyitása óta a programsorozat keretében tartottunk több mint hatvan kiscsoportos foglalkozást, közel harminc ismeretterjesztő hangversenyt a Solti Teremben, illetve a Nagyteremben, felépítettük 20 000  LEGO-kockából a Zeneakadémiát, és tavasz óta a Dés András vezetésével zajló Jazz játszótér is részévé vált Liszt-kukac úr birodalmának.

A programok az év hátralevő részében is folytatódnak. Az általános iskola 1-4. osztályosainak szóló kiscsoportos beavató foglalkozásokat szombat délelőttönként, november 26-án, december 3-án, 10-én és 17-én 10.00 órától tartjuk (A szülők a foglalkozásokon nem vehetnek részt, ők az aznap esti, nagytermi koncert főpróbájára ülhetnek be, amennyiben a fellépőknek ez ellen nincs kifogásuk). Az „idősebbek” sem maradnak program nélkül a karácsony előtti időszakban, hiszen december 2-án a 14-17 évesek vehetnék részt a Zeneszínjáték címet viselő drámapedagógiai sorozat idei utolsó alkalmán, december 10-én padig a Jazz játszótéren a 6-15 éveseknek zenél és mesél Dés András, Bacsó Kristóf és Fenyvesi Márton.
 


Ami pedig az újévet illeti: néhány nappal ezelőtt hirdette meg a Zeneakadémia Koncertközpont 2017 tavaszi ifjúsági bérletét a 10–15 éves, vagyis felső tagozatos általános iskolás korosztálynak (s persze szüleiknek, nagyszüleiknek). A Solti Teremben megrendezendő hangversenyek rendhagyó módon mutatják be a hangszerek hatalmas családjának néhány tagját: egy-egy hangszínt több stílus képviselői mutatnak be a legfelsőbb művészi fokon, ami persze nem zárja ki a közvetlenséget. Januárban a vonós hangszíneket a Junior Prima-díjas Accord Quartet, valamint a Zeneakadémia népzene szakos hallgatóiból alakult vonós együttes fogja bemutatni, no meg a gyakorló muzsikusként, a Zeneakadémia tanáraként és többszörös apaként egyaránt tapasztalt mesélő, Bolya Mátyás. A sorozat második koncertjén Rozmán Lajos klarinétművész mellett a Zeneakadémia jazz-szaxofon tanára, Bacsó Kristóf is segítségünkre lesz abban, hogy közelebbi barátságba kerüljünk a fafúvós család egyik legrokonszenvesebb tagjával, a mesélő szerepét pedig a Zeneakadémia zenetudós hallgatója, Lakatos Zsuzsanna ölti magára. A minden zenész számára kötelező zongorát a Zeneakadémia két tanára, a Kamarazene Tanszéket vezető Junior Prima-díjas Fülei Balázs, és a 2016-ban az év hangszeresének választott jazz-zongorista, Sárik Péter mutatja be. A bérlet utolsó koncertjén, 2017 áprilisában a mindenkiben ott rejlő hangszer, az énekhang kerül majd a fókuszba, s az a kérdés, hogy milyen szerepet kapott a népi hagyományban, a jazzben, s persze a klasszikus zenében. A három műfaj képviseletében zeneakadémista növendékek segítenek majd a mesélőnek, a Zeneakadémia zenetörténet tanárának, Fazekas Gergelynek.

A foglalkozásokra és a koncertekre szóló belépők, illetve bérletek a fenti linkekre kattintva, illetve a Zeneakadémia Liszt Ferenc téri jegyirodájában vásárolhatók meg, a teljes programkínálat időrendben pedig ide kattintva tekinthető át.