Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Tovább erősödik a nemzetközi Liszt Múzeumok közötti kapcsolatrendszer: Liszt Ferenc tematikájú festménykiállítás a Zeneakadémián

2019. január 9.

A nemzetközi együttműködés keretében nyílt festménykiállítás Liszt Ferenc életéről a Zeneakadémia Átriumában. A tárlat 2019. február végéig látogatható.

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István
 
 
 
 

„A Liszt Múzeumok együttműködésének célja, hogy a különböző helyszíneken rendezett Liszt Ferenc munkásságához kötődő rendezvények nemzetközi rangra emelkedve hatékonyabban érjék el a nagyközönséget” – hangsúlyozta Domokos Zsuzsanna, a budapesti Liszt Múzeum igazgatója az ünnepélyes kiállítás megnyitóján, amelyen részt vett Reiner Grunwald, a festmények bajor származású alkotója is.

 
 
 
Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István
 
 
 

A festőművész már évek óta foglalkozik Liszt életének tanulmányozásával, illetve a zeneszerző számára fontos személyek és helyszínek megörökítésével. Képei többek közt megtekinthetők a schillingsfürsti kastélyban is, amelynek jelenlegi tulajdonosa, Constatin Fürst zu Hohenlohe-Schillingsfürst is köszöntötte a megjelenteket a művésszel együtt. A herceg folyamatosan ápolja Liszt örökségét, és 2010 óta rendszeresen szervez kastélyában Liszt-heteket – koncertekkel, mesterkurzusokkal és egyéb programokkal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István
 
 
 
 
 

„A festménykiállítás a Liszt Múzeumok nemzetközi találkozójának programja részeként jött létre, egyben az európai Liszt-emlékhelyek első idei találkozója is” – emelte ki Domokos Zsuzsanna. Az igazgató megköszönte a Zeneakadémia vezetőségének, Dr. Vigh Andrea rektornak, illetve Fekete Gyula tudományos és nemzetközi rektorhelyettesnek, hogy első pillanattól kezdve támogatták a Liszt Múzeumok nemzetközi együttműködését.