A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Új időszaki kiállítás nyílt Liszt Ausztriában címmel a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

2019. május 21.

A nemzetközi kiállítás a zongoraművész-zeneszerző osztrák kötődését mutatja be a doborjáni (raidingi) gyermekkortól a bécsi tanulmányokon át a pályakezdésig, amelyre nagy hatást gyakoroltak az osztrák virtuóz iskola hagyományai. A Liszt Múzeumok nemzetközi együttműködésében megvalósuló tárlat 2020. május 9-ig tekinthető meg az Andrássy úti intézmény középső termében és a földszinti kutatókönyvtár előterében.

Liszt Ferenc szülőháza az egykor Magyarországhoz tartozó faluban, Doborjánban (a mai Raidingban) található; a burgenlandi gyermekévek adják a tárlat kiindulópontját. Fontos témaként jelenik meg a kiállításon Liszt pályájának bécsi indulása, első hangversenyei zongoraművészként és zeneszerzőként, valamint ezek fogadtatása az osztrák főváros kulturális életében, különösen a Gesellschaft der Musikfreunde zenei programjaiban. Amint az a Liszt Múzeum állandó kiállításának anyagaiból is kiderül, a Habsburg uralkodóház tagjai már Liszt 1838-as híres hangversenysorozatán is jelen voltak.

 

 Joseph Kriehuber: Ein Matinée bei Liszt (1846)
 

A tárlaton megelevenednek az osztrák vagy az Ausztriában élő művész barátok – mások mellett Joseph Kriehuber, Kaspar von Zumbusch, a zongoragyáros Ludwig Bösendorfer – alakjai is. Közöttük kiemelt szerepet kap Franz Schubert, akinek dalaiból Liszt már az 1838-as hangversenysorozaton számos átiratot adott elő, valamint Beethoven és Liszt kapcsolata az 1870-es és az 1877-es jubileumi ünnepségek vonatkozásában. A látogatók olyan – Liszt életében jelentős, azonban ma már kevésbé ismert – személyiségekkel, zeneszerzőkkel is megismerkedhetnek, mint a zeneszerző nagybátyja, Eduard von Liszt, Johann von Herbeck vagy Johann Nepomuk Hummel.

A kiállítás különleges dokumentuma az Erlkönig átiratából készült zenekari változat kézirata, amelyet most először tekinthet meg a közönség. Bécs mellett más Liszt számára fontos ausztriai városok is helyet kapnak a kiállításon, többek között Graz, Eisenstadt (Liszt életében még Kismarton), Achensee, Graz, Hall in Tirol, Innsbruck, Pottendorf és Salzburg.

A tárlathoz a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Kutatókönyvtár, a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képtára, a Bélyegmúzeum, a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma és az MTA BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeuma mellett neves külföldi gyűjtemények, az Eisenstadt Landesmuseum Burgenland, a Diözesanarchiv Eisenstadt, a Raiding Franz Liszt Gesellschaft valamint a Vienna Schottenstift is kölcsönöztek anyagot.