A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak

Zeneakadémisták nyertek a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

2019. április 15.

A Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Tóth Kristóf (hegedű), Albert Julianna (brácsa) és Devich Gergely (cselló) alkotta együttes nyerte a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny vonósnégyes kategóriáját, mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. A hegedű-zongora kategóriában Sebastian Wyss (hegedű) és Tony Chen Lin (zongora) szerezte meg az első helyet - ők jelenleg szintén a Zeneakadémián tanulnak részképzős hallgatóként.

„Minden idők legpatinásabb zsűrije foglalt helyet az idei Weiner Versenyen: egy nagy generáció képviselői, világhírű, legendás művészek” - jelentette ki Fülei Balázs zongoraművész, a Zeneakadémia Kamarazene tanszékének vezetője. A megmérettetést április 8-12. között rendezték a hagyományoknak megfelelően a Régi Zeneakadémia Kamaratermében – abban az épületben, ahol Liszt Ferenc és Weiner Leó is tanított. A zsűri tagjai: Vásáry Tamás, Frankl Péter, Pauk György és Kovács Béla mind a legendás zeneszerző és pedagógus tanítványai voltak, a repertoáron pedig Weiner művei mellett Mozart és Beethoven olyan kamaradarabjai szerepeltek, amelyeket a mester különösen szeretett tanítani.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 

A Weiner Alapítvány és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kamarazene Tanszéke által háromévente meghirdetett megmérettetésen hegedű-zongora duók, vonósnégyesek és vonóstriók indulhatnak. A versenyre magyarországi felsőfokú zenei intézmények jelenlegi és volt hallgatói jelentkezhetnek, az egyetlen megkötés az egy csoportban induló résztvevők együttes életkora volt. A verseny díjazottjai ösztöndíjat és jelentős koncertlehetőségeket kaptak itthon és külföldön.

„Nagyon magas volt a színvonal, a fiatalok technikája egyre jobb, alig lehet hibát találni a játékukban”– értékelte a versenyzőket Vásáry Tamás, a zsűri elnöke. A zongoraművész-karmester hozzátette: a személyesség, a valódi érzelmek közvetítése, a zenei kommunikáció az, ami kiemeli a győzteseket a mezőnyből. Ez azonban szubjektív kategória, s ebből a szempontból a zenei verseny olyan, mint a szerencsejáték: aki most nem jutott be a döntőbe, könnyen lehet, hogy legközelebb egy másik versenyen éppen díjat kap – mondta a díjkiosztón Vásáry Tamás.

 

Fotó: Zeneakadémia / Fazekas István

 A verseny további díjazottjai: 

Hegedű-zongora duó kategória: Deák Sára Katalin (hegedű) és Varga Gergő Zoltán (zongora), II. díj

Vonósnégyes kategória: Kökény Eszter (hegedű), Dósa Csenge (hegedű), Görbicz Fülöp (brácsa) és Tomasz Máté (cselló), II. díj

A zsűri 2019-ben egyik kategóriában sem osztott ki 3. díjat.

 

További fotók: