Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak

Zenében otthon vagyunk

2020. október 27.

A Zeneakadémia meghatározott koncertjeit eddig is közvetítette élőben különböző online csatornákon: saját honlapján, Facebook oldalán, és az utóbbi időben a Youtube-on is. Ezzel az egész világon elérhetővé váltak ezek a kiváló kép- és hangminőségben rögzített koncertek, és az is élvezhette őket, aki másképpen nem jutott volna el a Zeneakadémia különleges szépségű palotájába.

 

A közvetített hangversenyek nézőinek számából világosan kiderült, hogy az érdeklődés túlmutat koncerttermeink befogadóképességén: egyes élő közvetítéseinket több ezren nézték egyszerre, és még többen keresték meg az elkövetkező napokban. A koronavírus-járvány miatt számos kiváló előadó nem tudott fellépni nálunk, így programjaink vagy elmaradtak, vagy őszre halasztottuk őket. Online felületeinken korábban rögzített koncertjeinket közvetítettük, hogy hűséges, zeneszerető közönségünket ne hagyjuk klasszikus zene nélkül. Szintén fontos tapasztalat volt, hogy internetes nézőink a világ minden tájáról bukkantak fel: mindazok, akik nem tudtak eljutni hozzánk, kiegészülve azokkal, akiknek a fizikai távolság áthidalása nehézséget okozhat: vidéken tartózkodó zenekedvelőink, külföldön élő magyarok, sőt mellettük olyanok is – Mexikótól Ausztráliáig –, akik soha sem jártak Magyarországon, de az online térben rátaláltak koncertjeinkre, és rendszeres látogatóinkká váltak.  

Szeptemberben kezdődött új évadunkban kényszerűen új szabályok léptek életbe. Törekszünk rá, hogy koncertjeinket megtartsuk – ugyan gyakran más fellépőkkel, megváltozott műsorral vagy időpontban. Nézőink biztonsága érdekében megfeleztük az előadásainkra értékesített jegyek számát, hogy megvalósulhasson a biztonságot fokozó távolságtartás. A stream szolgáltatás fenntartása és fejlesztése jelentős forrást igényel, a csökkenő jegybevétel mellett közvetítéseinket sajnos nem tudjuk teljes egészében ingyenesen biztosítani.

 

MI Az online STREAM? MIT JELENT online KONCERTTEREM SZOLGÁLTATÁSUNK?

A stream online elérhető audio-vizuális műsorsugárzás. A Zeneakadémia koncertjeit világszínvonalú hangminőségben, 6-10 professzionális HD minőségű kamerával közvetítjük. Élő koncertjeink egy részét továbbra is térítésmentesen láthatják, de olyan online koncertjeink is lesznek, amelyekre jegyek válthatók. Online Koncertterem elnevezéssel 2021 elejétől komplex szolgáltatáscsomagot indítunk: ennek bevezetéseként most térítéses online streamre jegyet váltó nézőink a koncertek szünetében beszélgetést láthatnak a szereplőkkel, és idővel zenetörténész szakkommentátorunk megjegyzéseivel követhetik hangversenyeinket. Az extra tartalmak egy része tehát már most is elérhető. Honlapunkon, Facebook oldalunkon és hírlevelünkben mindig előre tájékozódhatnak koncertközvetítéseinkről, így arról is, ha online szolgáltatáscsomagunkra kínálunk jegyet, vagy egy adott időpontban térítésmentes koncertet közvetítünk.

 

HONNAN LEHET ELÉRNI A SZOLGÁLTATÁST?

A Zeneakadémia stream szolgáltatása belföldről és külföldről egyaránt elérhető a Zeneakadémia koncertműsorokat közlő honlapján. Szélessávú internetes hozzáféréssel okostelefonon, okostévén, asztali és táblagépen egyaránt kiváló minőségben élvezhetők előadásaink.

 

 

MINDEN ELŐADÁST KÖZVETÍTENI FOGUNK?

Nem. A fellépő művészekkel kötött szerződésekhez tartjuk magunkat: így ha egy művész nem járul hozzá, hogy a közreműködésével rendezett koncertet közvetítsük, természetesen nem tesszük. Emellett más médiumokkal – rádiókkal, televíziókkal - kapcsolatban is vannak kötelezettségeink, ezeket is szem előtt tartjuk.

 

MENNYIBE KERÜL?

Online Koncerttermünk megvalósításának első szakaszában az értékesített, streamelt előadások egy olcsóbb koncertjegy áráért, egységesen 1500 forintért követhetők.

Az előadások közvetítését csak személyes, otthoni használatra engedélyezzük. Minden jegyvásárló egyedi linket kap, amely nem osztható meg: az előadás egyszerre csak egy eszközről nézhető. Azt azonban annyian nézik, ahányan csak szeretnék: az egész család együtt élvezheti a muzsikát, a nyilvános közvetítést nem engedélyezzük, és technikailag sem tesszük lehetővé.

Az online jegyek árbevételét szándékunk szerint a Zeneakadémia tehetséggondozó tevékenységére fordítjuk. Célunk mindazon lehetőségek megteremtése hallgatóink számára – a kottavásárlástól az online oktatás technikai feltételein át a nemzetközi versenyekre való jelentkezésig –, amelyekkel a mostani, nehezített helyzetben folytatódik világszínvonalú képzésük.