A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

„Zenéből van az akkumulátora” – Kováts Péter hegedűművész kapta idén a Weiner-emlékdíjat

2020. szeptember 11.

A járványhelyzet miatt tavaszról elhalasztva most adták át a Zeneakadémia kuratóriuma által odaítélt Weiner Leó-emlékdíjat, zárt körű rendezvényen.

Az elismerést azok a kiváló muzsikusok és zenepedagógusok kaphatják, akik Weiner Leó szellemében fejtették ki sok évtizeden át odaadó és eredményes művészi-tanári munkásságukat A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem főépületének tanácstermében tartott zárt körű ünnepségen Dr. Vigh Andrea rektor köszöntötte a jelenlévőket, majd átadta a szót Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművésznek, a Kamarazene Tanszék vezetőjének, aki a laudációt mondta.

 

Fotó: Zeneakadémia/Mudra László


„Arra a kérdésemre, hogy honnan meríti az energiát kiemelkedően aktív és szerteágazó zenei tevékenységéhez, Kováts Péter egyszer így felelt: » A zene feltölt. « Ekkor értettem meg: neki zenéből van az akkumulátora. Ha játssza, ha hallgatja, ez az akkumulátor folyamatosan tölti, az energiák megsokszorozódnak” – emlékezett vissza Fülei Balázs, hozzátéve, hogy  a friss Weiner-díjas immár 37 éve a magyar zenei élet egyik ikonikus alakja, Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel és Bartók–Pásztory-díjjal kitüntetett művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára. Felidézte, a Zeneakadémián többek között Szemjon Sznyitkovszkij – David Ojsztrah asszisztense – volt Kováts Péter mestere, kamarazenét Kurtág Györgynél, illetve Devich Sándornál, zenekari játékot Simon Albertnél tanult. Bartók 2. hegedűversenyének előadásával szerezte diplomáját 1983-ban, s pár évvel később ösztöndíjasként az Egyesült Államokban Robert Davidovicinél folytatta posztgraduális tanulmányait. Számos mesterkurzuson vett részt, többek között Végh Sándor, Ruha István, Vlagyimir Szpivakov és Volodar Bronyin irányítása alatt. Csaknem minden európai országban, valamint Amerikában és Afrikában is fellépett. A világ jelentős koncerttermeiben játszott már szólistaként, például a milánói Verdi-teremben, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, a barcelonai L’Auditoriban, koncertfelvételeit pedig közvetítette többek közt a France 3, továbbá számos amerikai rádió és tv-állomás.

Kováts Péter szólista-, illetve kamarapartnere volt többek között Vásáry Tamásnak, Perényi Miklósnak, Tokody Ilonának, Ruha Istvánnak, Frankl Péternek, Fülei Balázsnak, Rohmann Imrének, Kertesi Ingridnek, valamint Vagyim Repinnek, Jurij Basmetnek, Mischa Maisky-nak.

A Mendelssohn Kamarazenekar művészeti vezetőjeként, illetve karmestereként együtt dolgozott rajtuk kívül többek között Gidon Kremerrel, Baráti Kristóffal, Kocsis Zoltánnal, Rost Andreával, Glenn Dicterow-val, Ray Chennel, Jandó Jenővel, Kelemen Barnabással, Szabadi Vilmossal, Bálint Jánossal, Csaba Péterrel, Győriványi Ráth Györggyel, Kesselyák Gergellyel, Madaras Gergellyel.

A Concerto Budapest koncertmestereként számos hazai és külföldi karmesterrel dolgozott, közöttük Keller Andrással, Medveczky Ádámmal, Ligeti Andrással, Héja Domonkossal, Gennagyij Rozsgyesztvenszkijjel.

Lemezre vette többek közt Vivaldi A négy évszak című ciklusát és Mendelssohn fiatalkori versenyműveit.

Fülei Balázs arra is emlékeztetett, hogy Kováts Péter szerkesztésében, forgatókönyve alapján és az általa összeállított zenei anyaggal készült el az a tévéfilm, amely Auer Lipót életéről és munkásságáról szól, hiszen a most kitüntetett hegedűművész nevéhez kötődik a magyarországi Auer-kultusz felépítése. Ennek részeke a 2012 óta nyaranta rendezett veszprémi Auer Fesztivál is, amelyen nagyszerű magyar előadók mellett a világ élvonalába tartozó kiválóságok is fellépnek. „Kedves Péter, kívánom, hogy a Weiner Leóról, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének atyjáról elnevezett díj, amelyet idáig a legnagyobb magyar muzsikusok kaptak meg, járuljon hozzá kimeríthetetlen zene-akkumulátorod töltéséhez!” – köszöntötte a kitüntetettet Fülei Balázs.

 

Fotó: Zeneakadémia/Mudra László


A Weiner Leó-emlékdíjat 2004-ben alapította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, miután Weiner Leó örököse, Schwartz Imréné végrendelete alapján az intézmény örökölte a zeneszerző hagyatékát és vagyonát. A pénz méltó felhasználására az egyetem kuratóriumot hozott létre, amelynek elnöke a mindenkori rektor.

Weiner Leó a 20. század első felének kimagasló jelentőségű komponistája és pedagógusa, fél évszázadon át képezte hangszeres művészek nemzedékeit a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékén; a világhírű magyar virtuózok csaknem kivétel nélkül az ő tanítványai voltak. Pedagógiai munkásságát az élő hagyományok mellett írásai is megörökítették.

Az elmúlt években olyan elismert művészek kaptak Weiner Leó-emlékdíjat, mint Gulyás Márta zongoraművész, Rolla János hegedűművész, illetve a Bartók Vonósnégyes.