A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György

Pályázati felhívás: Fiatal Világörökségi Szakértők Fóruma 2017

2018. március 26.

„Emlékezet: Elvesztett és helyreállított örökség” 2017. június 25. - július 4. Lengyelország

Az UNESCO Világörökség Oktatási Programja keretében az UNESCO Lengyel Nemzeti Bizottsága és a lengyel Nemzetközi Kulturális Központ idén közösen szervezik a Világörökség Bizottság 41. ülését megelőző Fiatal Világörökségi Szakértők Fórumát, melynek témája „Emlékezet: Elvesztett és helyreállított örökség”. A fórum két lengyelországi helyszínen, Varsóban és Krakkóban kerül megrendezésre 2017. június 25. és július 4. között. Magyarországot 1 fő képviselheti a Fórumon.

A Fórum céljai:

 

A Fórum egyik fő célja, hogy a résztvevők szakmai tapasztalataik, továbbá a helyszíni bejárások alkalmával szervett ismereteik birtokában összehasonlítsák Varsó és Krakkó történelmi belvárosát az elvesztett és helyreállított örökség szempontjából.

Mindemellett a fiatalok betekintést nyerhetnek a Világörökség Egyezmény végrehajtásának folyamatába, megismerhetik a Világörökség Bizottság munkamódszereit, valamint a világörökségi helyszínek védelmében, megőrzésében és helyreállításában rejlő kihívásokat és lehetőségeket.

 

A Fórum tervezett programja:

 

Wieliczka, Varsó és Krakkó világörökségi helyszínek bejárása nemzetközi örökségi szakértőkkel;

a világörökségi helyszínek egyes szempontjainak megvitatása;

a résztvevők világörökségi helyszínekről tartandó prezentációi;

részvétel a Világörökség Bizottság „ifjúsági modell” szimulációban;

végül a résztvevők elkészítenek egy Nyilatkozatot, amelyet a 41. Világörökség Bizottsági ülés megnyitó ünnepségén mutathatnak be, mely után részt vehetnek a Bizottság első ülésnapján is.

 

A nyertes pályázó részvételi költségeit a meghívó fél fizeti.

 

Jelentkezés feltételei:

 

22 és 32 év közötti magyar állampolgárság;

magas szintű angol nyelvtudás;

építészet/várostervezés/épülettervezés/régészet/szociológia/kulturális örökség/antropológia/néprajz/etnográfia/közgazdaság/történelem/művészettörténet/ turizmus/természeti és kulturális örökség/geográfia/nemzetközi kapcsolatok területen folytatott tanulmányok.

 

A magyar jelentkezők a pályázataikat angol nyelven a zsolt.daniel.kovacs@me.gov.hu e-mail címre küldhetik el angol nyelvű fényképes önéletrajzuk, és a program jelentkezési lapjának csatolásával.

 

A pályázat benyújtási határideje: 2017. március 28.

 

A formailag és tartalmilag is megfelelő pályázatok előválogatását a Miniszterelnökség Kulturális Örökségvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága végzi. Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága által továbbítandó 4 sikeres pályázat közül az UNESCO Lengyel Nemzeti Bizottsága és a lengyel Nemzetközi Kulturális Központ választja ki a nyertes pályázót.