Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Kamarazene karnyújtásnyira 2019 ősz

Az immár hagyománnyá vált bérlet őszi hangversenyein a Zeneakadémia tanárai és egykori diákjai lépnek a Solti terem színpadára duó, trió, kvartett és kvintett formációkban. A bérlet első hangversenye a 20-21. századi kamarairodalom legnevesebb szerzőitől vonultat fel egy-egy művet. A Kállai Vonósnégyes 2015-ben debütált a Solti teremben, majd megalakulása után mindössze fél évvel második helyezett lett a milánói Società Umanitaria Nemzetközi Zenei Versenyen, 2016-ban pedig első díjas az Országos Weiner Leó Kamaraversenyen. Brahms zongoraötösében Balog József, generációjának egyik legtehetségesebb, legsokoldalúbb művésze csatlakozik a kvartetthez. A Trio Y-t három fiatal művész alkotja, akik jelenleg is kötődnek alma materükhöz: Varga Oszkár brácsa- és kamarazene-tanár, Dani Imre zongorakísérő, Matuska Flóra pedig végzős diák a Zeneakadémián. Műsoruk első, „Haydn reloaded” elnevezésű része a bécsi klasszikus mester köré épül: a két fiatal zeneszerző, Tornyai Péter és Balogh Máté Gergely művei kifejezetten erre a hangversenyre, az E-dúr zongoratrió mellé készültek, a kompozíciók ráadásul hangnemileg is illeszkednek a trióhoz. A koncertet a romantikus cseh zeneszerző, Antonín Dvořák klasszikus hagyományoktól eltérő, hattételes Dumky-triója teszi teljessé. Ábrahám Márta és Szokolay Balázs, a Zeneakadémia két elismert professzora 19. és 20. századi késő romantikus kompozíciókból válogatta össze műsorát, amelyet kiegészít – napjaink zenéjét képviselve – Dukay Barnabás hegedűre és cselesztára írt motettája.

 

Bérletárak 2019. június 1-től: 6 000, 8 400 Ft

 

A bérletek megvásárolhatók személyesen a Zeneakadémia Koncertközpont jegyirodájában, illetve elektronikusan az alábbi gombra kattintva.

 

2019. október

2019. november

22 19:00
Kamarazene karnyújtásnyira

Trio Y

Haydn Reloaded

Solti terem

2019. december