Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György

A korszerűsített épület funkcionális kialakítása

Főépület

Az épület nyilvános közönségforgalmi és nem nyilvános oktatási és kiszolgáló terekre osztható. E határok azonban időben változnak. A tervek szerint napközben a Liszt Ferenc téri főbejárat üzemel személybejáratként, a pénztár és a portás helyiség visszakapja eredeti funkcióját. Mindkét helyiségből nyílás létesül a szélfogóba, amely biztosítja a jegyvásárlást és az információt akkor is, ha az épület zárva van. Az előcsarnokból napközben a lépcsőkön csak mágneskártyával rendelkező jogosult személyek haladhatnak tovább, ezt falba süllyesztett detektorok ellenőrzik a lépcsők indulásánál. A látogatókat egyidejűleg kulturált mozgatható táblák figyelmeztetik a továbbhaladás tiltására. A Király utcai személybejáratnál a földszinten a biztonsági őrség a CCTV rendszeren keresztül minden lépcsőfeljárót folyamatosan ellenőrizhet. Hangversenyek idején a földszinti és az emeleti előcsarnok nyilvános, ekkor az első emeletről továbbvezető lépcsők indulásánál beépített detektorokat aktiválják, illetve ellátják e helyeket a mobil jelzőtáblákkal. A kisterem és a hozzá tartozó közönségforgalmi terek önállóan is működhetnek, mind napközben mind este a Király utcai lépcsőnek az említett módon történő lezárással az első emeleten. Ilyenkor a középső rész felé nyíló üvegajtó is zárva van.
 
A Liszt Ferenc tér melletti Király utcai személybejáraton kártyával az egyetem tanárai és diákjai járnak be, az ajtó videó- kaputelefonnal is nyitható a biztonsági őrség helyiségéből. Innen közvetlen rálátás biztosított a bejárati ajtóra. A Körúthoz közelebbi bejárat lesz a művészbejáró, és itt történik a hangszerek szállítása is. A Dohnányi utcai személybejáratot rádiós és televíziós közvetítéskor, illetve a Kisterem szeparált működtetése során használják.
 
A teherszállítás egyrészt a Körúthoz közelebb eső Király utcai bejáraton bonyolítható le. A minden szintet kiszolgáló, zongora szállítására alkalmas lift szintkülönbség nélkül közelíthető meg az utca szintjéről. Másrészt a Dohnányi utcai oldalon a csatlakozó lakóépület melletti gazdasági bejáraton szállíthatók a kisterem színpadához a díszletek és egyéb szcenikai kellékek. Az itt tervezett emelő segítségével mozgathatók a színpadi kellékek, illetve hangszerek a kisterem színpada és a központi hangszerraktár –3.00 m-en lévő szintje között. E szinten, a folyosón keresztül a Király utcai teherlift is elérhető, a pódium emelővel pedig a nagyterem és a kisterem közötti kapcsolat is biztosított. A Dohnányi utcai gazdasági bejárat egyben a catering beszállítási útvonala is a pince szinten kialakított manipulációs helyiség felé.