Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Liszt-kukacok Akadémiája

A Zeneakadémia Koncertközpont Ifjúsági programjai

Minden gyerek zenével születik. Nincs olyan csecsemő, akit ne érintene meg Mozart vagy Bach zenéje. Vagy épp a WellHello, attól függően, hogy mivel találkozik otthon. A Zeneakadémia ifjúsági programjai érthető módon nem a popkultúra értékeivel kívánják megismertetni a kicsiket és a nagyobbakat, hanem azzal a három zenei világgal, amely az intézmény oktatását és hangversenyéletét is meghatározza, vagyis a klasszikus zenével, a népzenével és a jazz-zel.

Már a Liszt-kukacok Akadémiájának hatodik „tanévében” járunk, s ez alkalomból köszönetet mondunk mindenkinek, aki járt nálunk és vitte a hírünket, no és persze veregessük meg saját – egyre izmosabb – vállunkat. A Zeneakadémia újranyitása óta tartottunk több mint százhúsz kiscsoportos foglalkozást, több mint harminc ismeretterjesztő hangversenyt a Solti Teremben, illetve a Nagyteremben szerveztünk „Nagy Liszt-kukac Napot” és felépítettük 20.000 LEGO-kockából a Zeneakadémiát (amely a Liszt Ferenc téri épület büféjében folyamatosan megtekinthető). Fokozatosan bővítettük a repertoárunkat, van már jazz-játszóterünk általános iskolásoknak, akiknek vezetett túrákon is bemutatjuk az épületet.

A kiscsoportos foglalkozások továbbra is a 6–10 éves korosztálynak szólnak, a 10–15 éves korosztályt célzó ismeretterjesztő matinékoncerteken pedig arra a kérdésre keressük a választ, hogy mit mond, és hogyan képes mesélni a zene szöveg nélkül.

2017 nyarán pedig létrehoztuk Facebook oldalunkat is, hogy minél gyorsabban értesülhessetek híreinkről, programjainkról.

Ami nem változott, az a hitvallásunk (hogy nagy szavakat használjunk). Továbbra is úgy gondoljuk, hogy a zene nem puszta szórakozás, hanem ember mivoltunk lényegére tanít, s ezért aligha lehet elég korán kezdeni a vele való megismerkedést. Ahogy Shakespeare fogalmaz: „Az ember, aki legbelül zenétlen, / S eltörnek lelkén az összhangzatok, / Az kész az árulásra, tőrvetésre: / Szelleme a tompa űr sötétje, / Lelke csönd; a néma árnyékvilág. / Ne bízz benne. Hallgass a zenére!”

A Liszt-kukacok Akadémiájának adatvédelmi tájékoztatója innen letölthető.