A két magyar nem csak játszotta a zenét, ők maguk voltak a zene – minden idegszálukban – egészen az ujjuk hegyéig.

Adelheid von Schorn Reményiről és Lisztről
Budapesti Fesztiválzenekar

2018. november 8. 19.45-22.00

Nagyterem

Budapesti Fesztiválzenekar A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Mozart: D-dúr divertimento, K. 136
Mozart: 32. (G-dúr) szimfónia, K. 318
R. Strauss: 1. (Esz-dúr) kürtverseny, op. 11

SZÜNET

Haydn: A lakatlan sziget – nyitány, Hob. XXVIII:9
Haydn: 52. (c-moll) szimfónia, Hob. I:52

Bereczky Dávid (kürt)
Budapesti Fesztiválzenekar
Vezényel: Takács-Nagy Gábor

„Haydn és Mozart zenéjében meleg és humánus tartalmat érzek, mindent elsöprő pozitív életerőt és szeretetet embertársaik iránt” – mondja az este karmestere, Takács-Nagy Gábor, aki ebben az évadban újabb két koncertet szentel a zeneszerzőzseniknek a BFZ élén.
A „Nyitány olasz stílusban” néven fennmaradt, 1779-ben Salzburgban komponált érett Mozart-szimfóniát követően a Végh Sándor Verseny egyik győztese, Bereczky Dávid játssza el a kürtösök kedvelt komponistája, Richard Strauss romantikus Esz-dúr kürtversenyét. „Minden egyes leírt hangjánál érződik, hogy gyermekkorában otthon nagyon sok kürtszót hallott – mondja Straussról a Fesztiválzenekar muzsikusa, majd hozzáteszi: – Elegendő időt rászánva különleges hármas harmónia jön létre a zenemű, a hangszer és a zenész között.”
Bár nem ez jut róla először eszünkbe, szimfóniái és vonósnégyesei mellett Haydn tizenöt operát is írt. A tizedik, az Esterházy-udvarban komponált A lakatlan sziget két hajótörött nővér történetét dolgozza fel. Drámai és szenvedélyes nyitánya vezeti fel a hangversenyen a szerző egyik utolsó Sturm und Drang-szimfóniáját, a c-moll hangnemű 52. szimfóniát, mely H. C. Robbins Landon zenetudós szerint Beethoven Sors-szimfóniájának „nagyapja”.

Rendező:

Budapesti Fesztiválzenekar

Jegyár:

3 000, 4 000, 5 000, 7 100, 11 800 Ft