A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak
kamara.hu /4

2018. november 17. 19.30-21.00

Nagyterem

kamara.hu – a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

kamara.hu /4 A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Üveggyöngyjáték

Haydn: 33. (g-moll) vonósnégyes, Hob. III:33
Veress: Hommage à Paul Klee

SZÜNET

Beethoven: G-dúr variációk Wenzel Müller „Ich bin der Schneider Kakadu” című témájára, op. 121a
Heinz Holliger: 2 Albumblätter, getuscht (Ilse von Alpenheimnek) (ősbemutató)
Kurtág: Jelek, játékok, üzenetek – In Nomine - all'ongherese; Einen Augenblick lang; ...ein Brief aus der Ferne an Ursula
Schumann: Esz-dúr zongoranégyes, op. 47

A fesztivál művészeti vezetői: Simon Izabella és Várjon Dénes
Alexander Janiczek, Anthony Marwood (hegedű), Jürg Dähler (brácsa), Christoph Richter, Rohmann Ditta (cselló), Heinz Holliger (oboa, angolkürt), Roman Rabinovich, Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora)
Merel Quartet: Mary Ellen Woodside, Edouard Mätzener (hegedű), Alessandro D’Amico (brácsa), Rafael Rosenfeld (cselló)
A Zeneakadémia Vonószenekara
Vezényel: Heinz Holliger

A kamara.hu legsűrűbb és műfajilag mindenképp legszínesebb napja a fesztivál nagytermi koncertjével zárul. A műsorból világosan kiolvasható a művészeti vezetők, Simon Izabella és Várjon Dénes egyik legfőbb szándéka, vagyis hogy minél többféle klasszikus darab szólaljon meg a koncerteken modern művek társaságában, s így létrejöjjön egy kontrasztokkal teli, mégis hangversenyt, sőt fesztivált átfogó egység. Ebben a programban érdemes a Veress-mű címében szereplő Paul Klee nevére felfigyelnünk. Klee – akárcsak a fesztivál vezérfonalát jelentő Hesse – svájci művész volt, és nemcsak festőként, hanem hegedűművészként is ígéretes tehetségnek számított. A Veress-mű előadását az ő képeinek kivetítése színesíti. A Schumann-zongoranégyes pedig szintén nem véletlenül került műsorra: a zenei nyárspolgárok ellen a szerző létrehozta képzeletbeli társaságát, a Dávid-szövetséget, mely a tisztaság és tökéletesség igénye által rokonítható Hesse Az üveggyöngyjátékának elitjével.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

1 200, 1 700, 2 800, 3 900, 4 600 Ft