Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz
Budapesti Fesztiválzenekar

2018. december 14. 19.45-21.30

Nagyterem

Budapesti Fesztiválzenekar

Geminiani: 12. (d-moll) concerto grosso („La Follia”)
Hasse: Larinda e Vanesio – intermezzo (1. rész)

SZÜNET

Torelli: g-moll („Karácsonyi”) concerto grosso, op. 8/6
Hasse: Larinda e Vanesio – intermezzo (2. rész)
Vivaldi: Esz-dúr triószonáta, RV 65 – 2. Allemanda, 3. Sarabanda
Hasse: Larinda e Vanesio – intermezzo (3. rész)

Yeree Suh (szoprán), Fulvio Bettini (bariton)
Budapesti Fesztiválzenekar
Művészeti vezető és koncertmester: Midori Seiler
Barokk gesztika: Sigrid T’Hooft

Midori Seiler legutóbbi együttműködése a Fesztiválzenekarral katartikus volt. A barokk zenét mélyen értő hegedűművész „ragyogó tehetségű és imponáló tájékozottságú” muzsikus, aki minden egyes hangnak tartalmat ad. Idén már barátként tér vissza a zenekar barokk együtteséhez „olaszul zenélni”.
Bár Hasse Németországban született, Alessandro Scarlattitól tanult, és az olasz opera legjelentősebb képviselője volt német nyelvterületen. A koncertet főképp recitativókból és áriákból felépülő lendületes intermezzója foglalja keretbe három részben. Mivel a zeneszerző énekesnek indult, elsősorban az áriák foglalkoztatták, szinte mindent a dallamnak rendelt alá. A műben az olasz bariton, Fulvio Bettini és Yeree Suh évődik egymással. „A virtuóz vokális technikájú, a koloratúrákat is fölényesen pergető Yeree Suh énekesként és színészként egyaránt csúcsteljesítményt nyújtott” – írta a Fidelio a Fesztiválzenekar és a dél-koreai szoprán 2014-es közös hangversenye után. Az énekesek ezúttal is kort megidéző öltözékben lépnek fel, és barokk gesztusokkal dúsítják előadásukat. A három részre tagolt Hasse-darabba először egy kis téboly ékelődik: Geminiani La Follia („Őrület”) című concerto grossója. A folia az egyik legrégebbi európai zenei vándormotívum: egészen a 16. század elejéig követhető vissza – eredetileg szenvedélyes termékenységi tánc lehetett. A témát több mint százötven zeneszerző használta fel; Geminiani is Corelli egyik hegedűszonátáját dolgozta át. A második intermezzo után a hegedűverseny atyjaként számon tartott Torelli ünnepi hangulatú, dallamos karácsonyi concertója hangzik el, majd a hangverseny a harmadik intermezzo virtuóz duettjével ér véget.

Rendező:

Budapesti Fesztiválzenekar

Jegyár:

3 000, 4 000, 5 000, 7 100, 11 800 Ft