A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak, sőt törekedjenek is nagy dolgokra – szerényen, képességeikhez mérten.

Liszt Augusz Antalnak
Az út eleje – Az út vége • 4.4

2019. április 10. 19.30-21.00

Solti terem

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Az út eleje – Az út vége • 4.4 A Zeneakadémia saját szervezésű programja

A szecesszió

Berg: Zongoraszonáta, op. 1
Fejérvári Zoltán (zongora)
Fauré: d-moll zongoratrió, op. 120
Pusker Júlia (hegedű), Varga István (cselló), Fejérvári Zoltán (zongora)

SZÜNET

Debussy: Syrinx
Jóföldi Anett (fuvola)
Schönberg: Megdicsőült éj, op. 4
Rondó Kvartett: Dóczi Áron, Pintér Dávid (hegedű), Tornyai Péter (brácsa), Mód Orsolya (cselló) Ludmány Dénes (brácsa), Déri György (cselló)
A zeneirodalom egyik legnehezebben megragadható időszaka a szecesszióval egyidejű korszak. Míg a képzőművészetben a szecesszió többé-kevésbé jól körülhatárolható, addig a zenetörténetben mindig is viták övezték, milyen alkotásokat lehet ide sorolni, és főleg milyen jegyek alapján. A sorozat utolsó koncertjén olyan darabok hangoznak el, amelyek valamilyen sajátságuk alapján – mint amilyen az indaszerű dallamvezetés, a gazdag ornamentika, a dinamikus forma vagy a zene „kétdimenziós” megjelenése – a szecesszióhoz sorolhatók. Érdekesség, hogy ezek a darabok jellemzően szerzőjüknek vagy legkorábbi, vagy legkésőbbi alkotásai. A programban Berg és Schoenberg darabjai a korai művek csoportjába tartoznak, Fauré vagy Debussy pedig pályája utolsó korszakában alkotott olyan kompozíciókat, amelyekre nagyrészt igazak a fent felsorolt jegyek.

Rendező:

Budapesti Tavaszi Fesztivál

Jegyár:

1 900 Ft