Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

2019. április 17. 19.30-22.15

Nagyterem

A vokális zene mesterei

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Passió pasticcio

J. S. Bach–C. H. Graun–Telemann: Wer ist der, so von Edom kömmt – passió-pasticcio két részben (magyarországi bemutató a Berlini Állami Könyvtár kézirata alapján)

Kovács Ágnes (szoprán), Bárány Péter (kontratenor), Megyesi Zoltán (tenor), Najbauer Lóránt (basszus)
Koncertmester: Simon Standage
Purcell Kórus
Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Egy 18. századi német pasticciót, egészen pontosan egy passió-pasticciót ígér ez az este, méghozzá magyarországi bemutató gyanánt, a régizenélés legambiciózusabb hazai művészalakulata, azaz Vashegyi György két együttese, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar közös előadásában. Az 1750 körül összeállított egyházzenei „pástétom” Carl Heinrich Graun és Georg Philipp Telemann kompozíciói mellett három tételében Johann Sebastian Bach zenéjét is magában foglalja. A Wer ist der, so von Edom kömmt egyetlen létező ismert kéziratát, amely immár hosszú évtizedek óta kiterjedt muzikológiai kutatások témájául és merész elméletek kiindulópontjául szolgál, a Berlini Állami Könyvtár ritkaságai között őrzik: Vashegyi Györgyék előadása is ezen a felbecsülhetetlen értékű zenetörténeti dokumentumon alapul.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

1 400, 2 100, 3 500, 4 900, 5 600 Ft