Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Bartók Világverseny és Fesztivál Nyitónap

2019. szeptember 8. 12.00-13.30

Előcsarnok (földszint)

Bartók Világverseny és Fesztivál Nyitónap A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Rendhagyó Liszt-kukacok Akadémiája

Foglalkozásvezetők: Hózsa Zsófia, Liget Regina, Mészáros Beáta, Tápai Dóra, Dolhai Béla, Kósa Dávid
Közreműködik: Hotzi Panni (zongora)

Sokak számára Bartók egy mindig komoly, a világ dolgait komplex módon értelmező zeneszerző, tiszteletet parancsoló személyisége mögött azonban ott rejtőzik a gyerekvilág felé nyitott apa és tanár. A zeneszerző nyolc éves korában kezdte el zongorázni tanítani fiát, s ekkor kezdte meg a hat kötetes Mikrokozmosz szisztematikus kidolgozását is. Tallián Tibor szavaival élve „Bartók számára a mikrokozmosz dinamikus fogalom: a zene kapujába állítja a gyermeket, belépteti, végigvezeti birodalmán, és a hosszú út végén, mire a gyermek felnő, és átléphet a zene makrokozmoszába, megérti, hogy a mikrokozmosz nem csupán tükre a makrokozmosznak, hanem része is annak – felismeri kicsiny és nagy, rész és egész azonosságát.” E világ részei lehetnek a Bartók Világverseny és Fesztivál nyitónapjának legfiatalabb résztvevői, akik a Liszt Ferenc téri zenepalota csodás helyszínein zajló játékos foglalkozássorozat során ismerkedhetnek meg Bartók zenéjével. Csakúgy, mint a Zeneakadémia hagyományos beavató foglalkozásain, most is a gyerekek kezébe nyomunk egy pecsételő füzetet, amellyel apró ajándékok tulajdonosaivá válhatnak.

A családi programra szeretettel várjuk az általános iskolás gyerekeket (és persze szüleiket, nagyszüleiket is)! A körülbelül másfél órás foglalkozássorozat állomásai fix sorrendben követik egymást, így fontos, hogy időben, legalább 10 perccel a kezdés előtt érkezzenek – gyülekező a földszinti Előcsarnokban! A program regisztráció köteles, amelyet a lenti linken tudnak megtenni. Regisztráció hiányában sajnos nem áll módunkban beengedni az érdeklődőket. Köszönjük a megértést.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

A regisztráció lezárult.

Jegyár:

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.