Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Jámbor Ági emlékest

2019. október 13. 19.30-22.00

Solti terem

Jámbor Ági emlékest A Zeneakadémia saját szervezésű programja

J. S. Bach: 1. (B-dúr) partita, BWV 825
Mozart: 17. (C-dúr) hegedű-zongora szonáta, K. 296
Jámbor Ági dalok
Chopin: Polonaise-Fantasie, op. 61
Schumann: 6 etűd Kanon stílusban két zongorára (Debussy átirat)
J. S. Bach: h-moll partita, BWV 1002 - 1. Allemande, 2. Double, 3. Courente, 4. Double (marimba átirat)
J. S. Bach: 6. (D-dúr) csellószvit, BWV 1012 – 4. Sarabande, 5. Gavotte I, 6. Gavotte II (marimba átirat)
Bizet-Sammut: Carmen Fantasy - 3. tétel

Baráti Kristóf (hegedű), Károlyi Katalin (ének), Würtz Klára, Duco Burgers (zongora), Láposi Dániel (marimba)
Műsorvezető: Kertész Zsuzsa

Jámbor Ági, a kivételes zenei személyiség, koncert zongorista, zenetudós, Bach-kutató 1909-ben született Budapesten. Tanárai többek között: Edwin Fischer, Kodály Zoltán és Alfred Cortot. 1928-ban Berlinben Brahms-díjjal tüntették ki játékát, majd 1937-ben a varsói Nemzetközi Chopin-verseny díjazottja lett. 1947-ben az Egyesült Államokba emigrált férjével. A Phillips Gallery-ben debütált koncertzongoristaként. A Washington Egyetemen tanított, emellett önálló koncerteket adott, zenekari esteken lépett fel Amerika-szerte, játszott a híres Philadelphia Zenekarral és a Nemzeti Zenekarral. Megtanult játszani marimbán, és Bachot adott elő ezen a xilofonszerű hangszeren. „Nem számit, hogy valakinek az otthonába viszem el a muzsikát vagy hangversenyteremben játszom. Ez egészen addig így van, amíg a zeneszerző nem ütlegeli a fejemet a rossz játékom miatt. Szeretek játszani”. (Jámbor Ágnes)

Rendező:

Magyarság Háza

Jegyár:

A koncertre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a magyarsaghazainfo@gmail.com e-mail-címen lehet.