Művészi szempontból álljon szemünk előtt, hogy a teljes technikai készség csak eszköz arra, hogy a lélek megszólalhasson...

Dohnányi Ernő főigazgatói székfoglalója
Klenyán Csaba és a Hungarian Quartet

2020. február 12. 19.30-22.00

Nagyterem

Négyszer négyes plusz egy

Klenyán Csaba és a Hungarian Quartet A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Szereplőváltozás

Bartók: 3. vonósnégyes, BB 93
Brahms: h-moll klarinétötös, op. 115

SZÜNET

Schubert: 14. (d-moll) vonósnégyes, D. 810 („A halál és a lányka”)
Beethoven: Utolsó vonósnégyes lassú tétel

Hungarian Quartet: Keller András, Környei Zsófia (hegedű), Homoki Gábor (brácsa), Fenyő László (cselló)
Közreműködik: Klenyán Csaba (klarinét)

A három hazai zenészgeneráció tudását, tehetségét integráló Hungarian Quartet a magyar vonósnégyesjáték külsőségektől mentes, de nagyon is humánus hagyományának megújítását tűzte ki célul. A formáció névválasztásával deklarálta, hogy az 1935-ben Végh Sándor által alapított és később Székely Zoltán által vezetett Hungarian String Quartet 1972-ben abbamaradt munkáját kívánja folytatni. Valójában azonban a világhírűvé lett budapesti kvartettjáték kezdetére is visszautalnak, hiszen az 1909 és 1946 között működő, Waldbauer Imre és Kerpely Jenő nevével fémjelzett legendás kamarazene-társulás szintén Magyar Vonósnégyes néven hódította meg a hazai és külhoni közönséget. Az új magyar szuperkvartett hangversenyén Bartók Béla effektusokban gazdag 3. vonósnégyese után Johannes Brahms kései klarinétötöse csendül fel Klenyán Csaba közreműködésével. Az est második felében egy másik hajdani bécsi lakos, Franz Schubert ma is megrázó, lassú tételében saját „A halál és a lányka” című dalát variáló kvartettje szerepel.
Tisztelt Közönségünk! Technikai okokból Pilz János helyett Környei Zsófia hegedűművész játszik a koncerten. Megértésüket köszönjük!

A koncertet KÓDA követi – az előadás után kezdődő kötetlen, félórás beszélgetés a hangversenyen közreműködő előadókkal.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 500, 3 300, 4 100, 4 900 Ft