A zene Magyarország mindennapi életének mindig is jelentős része volt és az is maradt.

Solti György
Prunyi Ilona, Oláh Vilmos és Perényi Miklós

2020. április 7. 19.00-21.00

Solti terem

Beethoven plusz

Prunyi Ilona, Oláh Vilmos és Perényi Miklós A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Időpontváltozás

Beethoven: 4. (B-dúr) zongoratrió, op. 11 („Gassenhauer”)
Glinka: d-moll („Patetikus”) trió
Beethoven: 7. (B-dúr) zongoratrió, op. 97 („Főherceg”)

Prunyi Ilona (zongora), Oláh Vilmos (hegedű), Perényi Miklós (cselló), Rumy Balázs (klarinét), Tóth Sára Rebeka (fagott)

„Milyen ellenállhatatlanul vezeti [...] hallgatóját egyre magasabbra és magasabbra emelkedve a végtelen és határtalan szellemvilágába!” – lelkesedett E. T. A. Hoffmann egy 1810-ben publikált tanulmányában Beethoven művészetéért. Bár az idézett szöveg alapvetően az 5. szimfónia újszerűségét dicséri, világosan kiolvasható belőle, miért tekintette Hoffmann a romantikus esztétika megalkuvást nem ismerő zászlóvivőjének a bécsi komponistát. Úgy vélte, Beethoven alkotásai a zene lehető legmagasabb rendű lényegét ragadják meg, egyenesen az emberi lélekhez szólnak, és ennél fogva sosem veszíthetik el jelentőségüket az utókor számára. Meggyőződésének helytálló voltát mi sem igazolja fényesebben, mint hogy 2020-ban Beethoven születésének 250. évfordulójára emlékezik az egész zenei világ. Az ünneplésből természetesen a Zeneakadémia is kiveszi a részét egy koncertsorozattal, amelynek fellépői között a magyar hangversenyélet olyan nagyságai tisztelegnek Beethoven géniusza előtt, mint Prunyi Ilona, Perényi Miklós és Oláh Vilmos. Beethoven zongoratrióit Glinka rendhagyó hangszerösszeállítású, itáliai évei alatt komponált fiatalkori műve egészíti ki, melyben két fiatal művész, Rumy Balázs és Tóth Sára Rebeka működnek közre.

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a hangverseny időpontja megváltozik. A koncertet 2020. október 30-án 19.00-kor rendezzük meg a Zeneakadémia Solti termében, változatlan műsorral. Az április 7-re megváltott jegyek és bérletek érvényesek az október 30-i koncertre.

Szíves megértésüket köszönjük.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

2 900, 3 900 Ft

Sorozat:

Beethoven plusz