Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Fellélegzés #2 – Williams, Schumann

2020. augusztus 20. 20.00-21.00

Nagyterem

Fesztiválakadémia 2020

Fellélegzés #2 – Williams, Schumann

Csak online

Vaughan Williams: On Wenlock Edge
Kolonits Klára (szoprán), Palojtay János (zongora), Korossy Kvartett: Korossy-Khayll Csongor, Tóth Kristóf (hegedű), Osztrosits Éva (brácsa), Devich Gergely (cselló)
Schumann: 1. (d-moll) zongoratrió, op. 63
Kelemen Barnabás (hegedű), Perényi Miklós (cselló), Gulyás Márta (zongora)
A Fesztivál Akadémia Budapest második koncertje valódi különlegességgel indul: a múlt századfordulós angol zene egyik legjelentősebb alakjának, Ralph Vaughan Williamsnek (1872–1958) On Wenlock Edge című dalciklusa szólal meg Kolonits Klára, Palojtay János és a fiatal Korossy Kvartett előadásában. A hat dal a korszak egyik legnépszerűbb versciklusából, Alfred Edward Housman (1859–1936) A Shropshire Lad című gyűjteményéből származik, a zene pedig hűen tükrözi Vaughan Williams stílusának sokszínűségét: az angol népdalok egyszerűsége, Brahms sűrű harmóniavilága és a korabeli francia zene hangszíngazdagsága egyaránt jellemző a kompozícióra. Schumann 1847-ben komponált d-moll zongoratriója hasonlóképpen sokszínű darab: a beethoveni modellt követő, drámai d-mollban induló és fényes D-dúrba megérkező mű ezúttal két Kossuth-díjas művész, Kelemen Barnabás és Perényi Miklós, valamint a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Gulyás Márta között.
Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 19.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán. Az előadás a 20 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.

Rendező:

Fesztivál Akadémia Budapest

Jegyár:

1 000 Ft