Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak
Prunyi Ilona, Banda Ádám és Perényi Miklós

2020. október 30. 19.30-21.30

Solti terem

Beethoven plusz

Prunyi Ilona, Banda Ádám és Perényi Miklós A Zeneakadémia saját szervezésű programja

SzereplőváltozásIdőpontváltozásElhalasztva

Beethoven: 4. (B-dúr) zongoratrió, op. 11 („Gassenhauer”)
Glinka: d-moll („Patetikus”) trió
SZÜNET
Beethoven: 7. (B-dúr) zongoratrió, op. 97 („Főherceg”)

Prunyi Ilona (zongora), Banda Ádám (hegedű), Perényi Miklós (cselló), Rumy Balázs (klarinét), Tóth Sára Rebeka (fagott)

„Milyen ellenállhatatlanul vezeti hallgatóját, egyre magasabbra és magasabbra emelkedve a végtelen és határtalan szellemvilágába!” – lelkesedett E. T. A. Hoffmann egy 1810-ben publikált tanulmányában Beethoven művészetéért. Bár az idézett szöveg alapvetően az 5. szimfónia újszerűségét dicséri, kiolvasható belőle, miért tekintette Hoffmann a romantikus esztétika megalkuvást nem ismerő zászlóvivőjének a bécsi komponistát. Úgy vélte, Beethoven alkotásai egyenesen az emberi lélekhez szólnak, ezért az utókor számára sem veszíthetik el jelentőségüket. 2020-ban Beethoven születésének 250. évfordulójára emlékezik az egész zenei világ. Az ünneplésből természetesen a Zeneakadémia is kiveszi a részét egy koncertsorozattal, amelynek fellépői között a magyar zenei élet olyan nagyságai tisztelegnek Beethoven géniusza előtt, mint Prunyi Ilona, Perényi Miklós és Banda Ádám. Beethoven zongoratrióit Glinka rendhagyó hangszerösszeállítású, itáliai évei alatt komponált fiatalkori műve egészíti ki, melyben két fiatal művész, Rumy Balázs és Tóth Sára Rebeka működnek közre.

A hangversenyre az április 7-ére váltott jegyek és bérletek érvényesek.
 
 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Jegyár:

2 900, 3 900 Ft

Sorozat:

Beethoven plusz