Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Kurtág 95

2021. február 19. 19.30-22.00

Nagyterem

Kurtág 95

A BMC, az Óbudai Danubia Zenekar és a Zeneakadémia közös tisztelgése

Csak online

Kurtág György: Petite musique solennelle
Szőllősy: Addio per violino principale e 9 archi
Ligeti: Csellóverseny
Kurtág György: Kettősverseny, op. 27/2
Kurtág György: … quasi una fantasia …, op. 27/1

Keller András (hegedű), Fenyő László, Perényi Miklós (cselló), Csalog Gábor, Várjon Dénes (zongora)
Óbudai Danubia Zenekar
Vezényel: Keller András
Műsorvezető: Fazekas Gergely

A Kurtág György születésnapját köszöntő hangverseny centrumában két, egymás közelségében született, versenyműjellegű kompozíció áll. A … quasi una fantasia … című alkotást Kocsis Zoltán, a Kettősversenyt pedig Kocsis és Perényi Miklós előadóművészi adottságaira gondolva alakította ki Kurtág. Előbbi 1987–88-ban, utóbbi 1989–90-ben készült el. A Kettősverseny mágikus hatású hangzó tere a 16–17. századi velencei stílus mestereit is megidézi, a mű szín- és eseménygazdagsága még a kurtági életműben is kivételesnek tekinthető. A két darab harmadik címzettje, a művek ősbemutatóit karmesterként irányító Eötvös Péter mutatott rá e két kompozíció közös sajátosságára: Kurtág „a hihetetlen egyszerű és a nagyon komplex dolgokat mindig vegyíti, azaz ezek mindig egymást váltják; az ember megdöbben a dolgok egyszerűségén, és hirtelen jönnek olyan komplex struktúrák, amelyeket én magam, aki gyakran vezényeltem és próbáltam ezeket a darabokat, a mai napig nem tudok áthallani”. Kurtág művei mellett a hangversenyen az ünnepelt két kortársa, Szőllősy András és Ligeti György egy-egy kompozíciója hangzik el.
Élő közvetítés a BMC, az Óbudai Danubia Zenekar és a Zeneakadémia honlapján és FB oldalán, valamint a BMC és a Zeneakadémia YouTube csatornáján. További információ itt.

Rendező:

Budapest Music Center, Óbudai Danubia Zenekar, Zeneakadémia Koncertközpont