Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
MÁV Szimfonikus Zenekar

2021. február 25. 19.00-21.30

Nagyterem

MÁV Szimfonikus Zenekar

Csak online

Wagner: Sigfried-idill
Mozart: 4. (D-dúr) hegedűverseny, K. 218
Schubert: 3. (D-dúr) szimfónia, D. 200

Szabadi Vilmos (hegedű)
MÁV Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Káli Gábor

A zenekar a járványhelyzethez alkalmazkodva a tervezettnél kisebb létszámmal és ennek megfelelő műsorral tartja meg online hangversenyét, a koncert szólistája és karmestere azonban nem változik. Szabadi Vilmos, Liszt-díjas hegedűs, Érdemes Művész, a Zeneakadémia tanára, aki arról nevezetes, hogy 1988-ban Londonban Solti György vezényletével adta elő Bartók Hegedűversenyét. Csaba Péter pályája hegedűművészként indult, később lett karmester. Franciaországban él, de sok más országban is tevékenykedik, emellett a zenekar állandó vendégkarmestere. A műsor „tavasz-igéző”, szívet melengető programnak ígérkezik. Wagner Siegfried-idilljét feleségének írta, fia születése alkalmából, az apai öröm hangulata sugárzik a műből. Mozart 19 éves korában komponálta hegedűversenyét. Maga is jól hegedült, ennek is köszönhető, hogy valamennyi hegedűversenyének karaktere csupa öröm és derű. Schubert még ennél is fiatalabb korában, 17 évesen írta 3. szimfóniáját, amely szintén az örömről szól. „Elbűvölő – írta egy angol zenetudós – gyermeki, ártatlan. Csak hódolatunk illeti azt az ifjú zeneszerzőt, aki ennyire maradéktalanul lemond mindenfajta látszat-kidolgozásról s azt írja, amit a szíve diktál.”

Élő közvetítés a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Zeneakadémia honlapján, FB oldalán és YouTube csatornáján. További információ itt

www.mavzenekar.hu

Rendező:

MÁV Szimfonikus Zenekar