Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György
Alban Berg Ensemble

2021. március 11. 19.30-22.00

Nagyterem

A 20-21. század zenéje

Alban Berg Ensemble A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Elmarad

Mahler: a-moll zongoranégyes
Schönberg: 1. kamaraszimfónia, op. 9

SZÜNET

Mahler: 10. szimfónia – 1. Adagio (Martyn Harry átirata)

Alban Berg Ensemble: Sebastian Guertler, Régis Bringolf (hegedű), Subin Lee (brácsa), Florian Berner (cselló), Silvia Careddu (fuvola), Alexander Neubauer (klarinét), Ariane Haering (zongora)

A közelmúltban alakult Alban Berg Ensemble kiváló szólistákból álló, többnemzetségű együttes, mely sokféle hangszerösszeállítású darab megszólaltatásra alkalmas, a névválasztás pedig arra predesztinálja, hogy elsősorban a bécsi modernizmus alkotóinak műveit szólaltassa meg. Ennek tesz eleget Arnold Schönberg 1906-ban keletkezett művével, amely azonban a szerző korai korszakát reprezentálja. Ez idő tájt született posztromantikus műveivel ugyanakkor Schönberg kivívta az este másik alkotójának, a szintén bécsi Gustav Mahlernek az elismerését. A rendhagyó apparátusra írt kamaraszimfóniát Mahler életműve foglalja keretbe: az a-moll zongoranégyes a szerző első, a koncert második részében elhangzó szimfóniatétel pedig utolsó szerzeménye volt. Mahler öttétesre tervezett, monumentális 10. szimfóniájának első tételét – melyet szerzője véglegesnek tekinthető formában hagyott hátra – ezúttal Martyn Harry angol komponista átiratában hallhatja a közönség. A személyes fájdalomnak és megkeseredettségének leplezetlen módon hangot adó Adagio már a kortársak körében is komoly visszhangot keltett, maga Alban Berg is foglalkozott a szimfónia kéziratával.

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetőinek döntése alapján a Zeneakadémián március 8-24. nem rendezünk élő közvetítéseket tekintettel a romló járványhelyzetre.

Köszönjük megértésüket!

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont