Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz
Honvéd Férfikar

2021. március 24. 19.30-22.00

Nagyterem

Honvéd Férfikar

Magnificat/Jazznificat

Elmarad

J. S. Bach: Magnificat, BWV 243
J. S. Bach – Nagy László Adrián: Jazznificat

Denk Viktória, Adamik András, Manuel B. Camino (ének), Fekete-Kovács Kornél (trombita), Zsemlye Sándor (szaxofon)
Budapesti Stúdió Kórus
Honvéd Férfikar (karigzgató: Riederauer Richárd)
Hungarian Studio Orchestra

A Honvéd Férfikar Gyümölcsoltó Boldogasszony napjának előestéjén mutatja be a Zeneakadémián a Magnificat/Jazznificat című műsorát. Minden idők egyik legnépszerűbb zeneműve Johann Sebastian Bach Magnificatja, melyet a koncerten eredeti formájában és egy különleges átiratban is hallhatunk. A Jazznificat Johann Sebastian Bach Magnificatjának Nagy László Adrián – a Férfikar zongorista-orgonista-korrepetitora – által készített átirata, amiben a bachi témák új öltözetet kapnak bluesos, funkys, gospeles és rockos stílusjegyekkel fűszerezve. A Honvéd Férfikar mellett kitűnő jazzmuzsikusok és népszerű szólisták szólaltatják meg a művet. Hogy miért az átirat? Erről így ír a szerző, Nagy László Adrián: „Bach Magnificatja egy igazi ékszerdoboz. Viszonylag szerény „méretei” ellenére hihetetlen zenei, érzelmi és gondolati gazdagságot vonultat föl, s mindezt a barokk zene legpompázatosabb köntösébe öltöztetve. Ilyen tökéletességet látva az ember eljátszik a gondolattal: hogyan írta volna meg a Mester ugyanezt egy későbbi korban, egy más zenei nyelven? Hogyan írná meg manapság? Más hangszerekkel, más zenei eszközökkel, más lüktetéssel? A kérdés költői, soha nem fogjuk megtudni. Csupán a választ sejthetjük: ugyanilyen zseniális lenne.”

Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetőinek döntése alapján a Zeneakadémián március 8-24. nem rendezünk élő közvetítéseket tekintettel a romló járványhelyzetre.

Köszönjük megértésüket!

Rendező:

Honvéd Férfikar