Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak
Hommage à Kocsis Zoltán

2021. április 23. 19.30-21.00

Nagyterem

Itt és most

Hommage à Kocsis Zoltán A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Rácz Zoltán kamaraestje

Elmarad

J. S. Bach: C-dúr szonáta fuvolára és basso continuóra, BWV 1033

Dukay Barnabás: ..., mint az egyszarvú
    tükröződő Fény az Örök Időkből
    Canon, Floridus és Hymnus (ősbemutató)

Ives: Serenity (Dukay Barnabás hangszerelése)

Varga Judit: The Silly President (ősbemutató)

Mozart: Adagio és Rondo, K. 617

Bartók: Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre, BB 115

Rzewski: To the Earth

 

Rácz Zoltán (ütőhangszerek), Kirill Gerstein, Fejérvári Zoltán (zongora), Fejérvári Zsolt (nagybőgő), Rácz József (hegedű), Drahos Rebeka (fuvola), Adorjáni Csenge (oboa), Osztrosits Éva (brácsa), Devich Gergely (cselló)

Amadinda Ütőegyüttes: Bojtos Károly, Holló Aurél, Rácz Zoltán, Váczi Zoltán


„Minden zene mélyre ereszti a gyökereit” – nyilatkozta egyszer a művészi pályafutásának negyvenéves évfordulóját ünneplő ütőhangszeres művész és karmester, az Amadinda Ütőegyüttes és az UMZE Kamaraegyüttes alapítója, Rácz Zoltán azzal kapcsolatban, milyen szerves összefüggés áll fenn a kortárs zene eleven gyakorlata és a zenetörténeti repertoár ismerete, valamint a tradicionális kulturális formákból fakadó inspiráció között. A Kocsis Zoltán emlékének szentelt koncert programja világosan tükrözi is ezt az elválaszthatatlanul szoros, a zene legalapvetőbb lényegéből fakadó kapcsolatot: a klasszikusok és kortárs kompozíciók összefűzéséből kialakult műsoron éppen úgy helyet kapott Johann Sebastian Bach és Mozart egy-egy műve, mint a zenei formát különös, tiszta költői képekben elgondolkodó Dukay Barnabás egy alkotása, Frederic Rzewski zenei és beszédritmust egymásra vonatkoztató kompozíciója és Bartók két zongorára és ütőhangszerekre írt szonátája – az a mű, amely tulajdonképpen elindította Rácz Zoltán előadó-művészi pályáját négy évtizeddel ezelőtt. Míg azonban akkor Kocsis Zoltán és Ránki Dezső játszották a zongoraszólamokat, most a kivételesen tehetséges Fejérvári Zoltánhoz az erőteljes, ugyanakkor tévedhetetlenül intelligens virtuozitásáért ünnepelt világhírű pianista, Kirill Gerstein csatlakozik.

 

Tisztelt Közönségünk!
A 2021. ápr. 23-i Hommage á Kocsis Zoltán koncert betegség miatt elmarad, későbbi időpontban kerül megrendezésre.

 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.