Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György
Classicus Ensemble

2021. április 29. 19.30-21.00

Nagyterem

A 20-21. század zenéje

Classicus Ensemble A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Csak onlineIdőpontváltozás

Debussy: Kis szvit (Tornyai Péter átirata)
Tornyai Péter: Sprechgesang
Ravel: Lúdanyó meséi (Tornyai Péter átirata)

SZÜNET

Schönberg: Pierrot lunaire, op. 21

Harcsa Veronika (ének)
Classicus Ensemble: Bán Máté (fuvola), Szűcs Péter (klarinét), Osztrosits Éva (hegedű), Tornyai Péter (hegedű, brácsa), Zétényi Tamás (cselló), Fejérvári Zoltán (zongora), Nevelő János (ütőhangszerek)
Vezényel: Tornyai Péter

Dalciklus, melodráma, monodráma, színház, a szélsőséges önkifejezés számára végtelen lehetőségeket biztosító mélylélektani utazás. Schönberg korszakos és elavulásra képtelen remekműve, a Pierrot lunaire huszonegy dalával szerencsére mostanában gyakrabban találkozhatunk. A műfaji korlátokat és saját határait is szívesen átlépő Harcsa Veronika új fejezetet nyit a mű hazai előadástörténetében: jazzénekesnő még nem vállalkozott e hallatlanul összetett darab előadására. A koncert napjáig titok, hogy miként értelmezi majd a Sprechgesang fogalmát, ugyanakkor a szellemes átiratokat is jegyző Tornyai Péter 2015-ben írt művéről tudhatjuk, hogy a szerző miként viszonyul benne a Schönberghez köthető előadásmódhoz. A hangszeres szólamok dallamvonalai, a hangok egymáshoz való körülbelüli viszonyai meghatározottak, a pontos hangmagasságok viszont nem.

 
 
Kedves Közönségünk! A Classicus Ensemble eredetileg 2021. április 21-re meghirdetett koncertjét későbbi dátumon, 2021. április 29-én rendezzük meg. Köszönjük megértésüket!
 
Élő közvetítés a Zeneakadémia Online Koncertterméből, FB oldalán és YouTube csatornáján.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.