Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak
Kopatchinskaja, Kremer, Kelemen Kvartett…

2021. július 17. 19.30-22.00

Nagyterem

Fesztivál Akadémia 2021

Kopatchinskaja, Kremer, Kelemen Kvartett…

Helyszíni és online koncert

Silvija Miljunaite: Drive for life – written for Kremerata Lithuanica (magyarországi bemutató)
Ysaÿe – Andrej Puskarev: Rêve d’enfant, op. 14
Lanner – Andrej Puskarev: Die Romantiker – keringő, op. 167
Valentin Silvestrov: The Art of Instrumentation
J. S. Bach – Stevan Kovacs Tickmayer: Variációk a Goldberg-variációkra
J. S. Bach – Victor Kissine: Ária a Goldberg-variációkból
Gidon Kremer (hegedű) Andrej Puskarev (vibrafon)
Kremerata Baltica
Moldvai népzene
Patricia Kopatchinskaja, Emilia Kopatchinskaja (hegedű), Viktor Kopatchinsky (cimbalom)

SZÜNET

Bartók: Román népi táncok (Kelemen Barnabás és Lukács Miklós átirata)
Kelemen Barnabás (hegedű), Lukács Miklós (cimbalom)
Bartók: 3. vonósnégyes, BB 93
Kelemen Kvartett: Kelemen Barnabás, Jonian Ilias Kadesha (hegedű), Kokas Katalin (brácsa), Vashti Mimosa Hunter (cselló)
Schönberg: Pierrot lunaire, op. 21
Patricia Kopatchinskaja (énekbeszéd), Meesun Hong (hegedű), Julia Gallego (fuvola), Reto Bieri (klarinét), Thomas Kaufmann (cselló), Joonas Ahonen (zongora)
Kortárs balti szerzők művei, Glenn Gould emlékére készített Bach-átiratok és két elbűvölően szép szalondarab szerepel Gidon Kremer és a Kremerata Baltica tagjainak műsorán, amit egy valódi családi produkció követ. A szaksajtó által „a világ legizgalmasabb hegedűsének” nevezett Patricia Kopatchsinkaja népi hegedűs édesanyjával és cimbalomművész édesapjával játssza szülőföldjének zenéjét, vagyis moldvai népzenét. A koncert második fele aztán a 20. századi modernizmusé. Elsőként az újjáalakult Kelemen Kvartett előadásában Bartók 1927-es, elmélyültségben és energiarobbanásokban is felülmúlhatatlan 3. vonósnégyesét hallhatjuk, majd újra Patricia Kopatchinskaja következik, aki idén megjelent, szenzációs Schönberg-lemezének központi számát adja elő zenésztársaival. Nem hegedűművészként, hanem énekes-színészként hallhatjuk a Holdbűvölte Pierrot című 1912-es darabban, amely huszonegy rövid tételben járja be az emberi psziché mélységeit, egyesítve a klasszikus zenei formákat, a kabaré hagyományát és a 20. század eleji, tonalitáson túli zenei nyelvet. Kopatchinskaja produkciójáról az egyik kritikus így írt: „Véghez vitte, amit a klasszikus zene tradicionalistái alighanem lehetetlennek gondoltak: szórakoztatóvá tette Arnold Schönberg zenéjét.”
Fazekas Gergely zenetörténész a koncertet megelőzően 18.30-tól műismertető előadást tart a koncert programja kapcsán az I. előadóteremben. Az előadás a 19.30 órai hangversenyre vásárolt jeggyel látogatható.
A szervezők kérésére csak a koncert második részét közvetítjük a Fesztivál Akadémia és a Zeneakadémia FB oldalán és YT csatornáján, a Fesztivál Akadémia honlapján, a Zeneakadémia Online Koncertterméből, valamint a Papageno honlapján.

Rendező:

Fesztivál Akadémia Budapest

Jegyár:

8 000 Ft