A technika a lélekből szülessen meg, ne a mechanikából.

Liszt Lina Ramannak
Pázsint

2021. november 25. 19.00-21.00

Solti terem

Akusztikus, autentikus

Pázsint A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Népzene Székelyföldről és a Felső-Maros mentéről

Emlék Szentiványról (Felső-Maros mente)
Paár Julianna (ének), Szabó Dániel (cimbalom), Nyitrai Tamás (hegedű), Mihó Attila (hegedű), Papp Endre (háromhúros brácsa), Bognár András (nagybőgő)
Verbunk variációk (Felső-Maros mente)
Nyitrai Tamás (hegedű), Takács Ádám (hegedű), Mihó Attila (hegedű), Szabó Dániel (cimbalom), Salamon Soma (harmonika), Papp Endre (háromhúros brácsa), Bognár András (nagybőgő)
Paradica (Sóvidék – Nyárád mente)
Kacsó Hanga (ének), Nyitrai Tamás (hegedű), Bede Péter (tárogató), Szabó Dániel (cimbalom), Salamon Soma (harmonika), Bognár András (nagybőgő)
Csíki lokál (Felcsík)
Mihó Attila (hegedű), Szabó Dániel (ének, cimbalom), Takács Ádám (fütty, hegedűkontra), András Orsolya (ütőgardon)
Zöldkeserves és marosszéki (Udvarhelyszék)
Paár Julianna (ének), Bede Péter (szaxofon), Salamon Soma (harmonika), Bognár András (nagybőgő)
Álomvíz martján (Gyergyó)
Paár Julianna (ének), Szabó Dániel (cimbalom)
Egy pár tánc Mezőbándról (Marosszéki Mezőség)
Kacsó Hanga (ének), Nyitrai Tamás (hegedű), Takács Ádám (hegedű), Szabó Dániel (cimbalom), Papp Endre (háromhúros brácsa), Bognár András (nagybőgő)
Gyergyói muzsika Dsupin Pál emlékére
Kacsó Hanga (ének), Paár Julianna (ének), Mihó Attila (hegedű), Szabó Dániel (ének, cimbalom), András Orsolya (ütőgardon)
Szabó Dániel cimbalmos önálló műsorában ismét rácsodálkozhatunk arra, hogy egy világzenében is járatos, számos saját művet jegyző alkotó milyen otthonosan mozog a hagyományos népzene hiteles előadásában is, és e két személyiség – a művész és a kutató – milyen jól egészíti ki egymást és emeli színpadra a helyszíni gyűjtések recsegő alapanyagát. A program egy többéves kutatómunka eredménye, amely az MMA Művészeti Ösztöndíj Program keretében valósult meg, A székelyföldi cimbalomjáték címmel. A koncert Székelyföld és a Felső-Maros mente kiemelkedő hangszereseit és énekeseit idézi meg változatos hangszerelésben. A zene fókuszában az ének, a hegedűjáték és a cimbalom áll, de emellett természetesen megjelennek a tájegységre jellemző kísérőhangszerek is. A nagyobb felállások mellett kisebb kamarazenei formációk – hangszerpárosok és triók – is helyet kaptak a hangverseny műsorában. A program egyik érdekessége Seprődi János század eleji kibédi hangszeres gyűjtése, amelynek hangfelvételei elvesztek; a dallamok kottaképe alapján készült zenei rekonstrukciót első ízben hallhatja a közönség.

Kedves Közönségünk,

Az eredetileg 2021. március 4-re meghirdetett Pázsint hangversenyt 2021. november 25-én tartjuk meg.

Köszönjük megértésüket!

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

1 900 Ft

Sorozat:

Népzene