Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak
Metrum Ensemble

2022. január 8. 19.00-21.00

Solti terem

Itt és most 2022 tavasz

Metrum Ensemble

Itthon Európában

Clara Iannotta: The people here go mad. They blame the wind.
Varga Abigél: Es liegt der heiße Sommer (Heinrich Heine versére)
Kagel: Phantasiestück
SZÜNET
Luciano Berio: Sequenza XIVb (2004) version for solo double bass
Sári József: Két Kosztolányi-dal
Mesías Maiguashca: '...I can breathe...'

Metrum Ensemble: Rákóczy Anna (fuvola), Nagy Andrea (klarinét), Agárdi Eszter (cselló), František Výrostko (nagybőgő), Kéringer László (ének), Borbély László (zongora), Deli Zsolt (harmonika), Baráth Bálint (zongora, elektronika)
Művészeti vezető, vezényel és klarinéton közreműködik: Rozmán Lajos

A Metrum Ensemble az Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon brit, magyar, argentin, olasz és ecuadori zeneszerzők műveiből állítja össze koncertprogramját. A sokféle stílust, szemléletet, alkotói habitust képviselő alkotókban közös, hogy hosszabb-rövidebb ideig éltek vagy élnek jelenleg is Németországban, s ekként szorosabban is kötődnek a német kultúrához és a német zene tradíciójához. Az idősebb generációt két dél-amerikai komponista, Mauricio Kagel (1931–2008) és Mesías Maiguashca (1938) képviseli, mindketten mélyen beágyazódtak a német zenekultúrába, a Stockhausen-műhelyből induló Maiguashca a kortárs elektronikus zene meghatározó alkotója. Clara Ianotta nem csak zeneszerzőként, hanem tanárként, illetve kurátorként is igen aktívan szerepet vállalnak napjaink német zenei életében. A magyar alkotókat képviselő Sári József az 1970-es és 80-as években élt hosszabban Németországban, Varga Abigél pedig jelenleg él ott ösztöndíjasként. A program az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál nyitókoncertje.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont, Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, Pro Progressione

Támogató:

NKA, Goethe-Institut Budapest

Jegyár:

1 900, 2 900 Ft

Sorozat:

Itt és most 2022 tavasz