Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György
Mojca Erdmann és a Svéd Kamarazenekar

2022. január 27. 19.30-22.00

Nagyterem

Mozart +

Mojca Erdmann és a Svéd Kamarazenekar A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Szereplőváltozás

Mozart: Don Giovanni, K. 527 – Nyitány
Mozart: Bella mia fiamma, addio – koncertária, K. 528
Mozart: A-dúr klarinétverseny, K. 622
SZÜNET
Mozart: 38. (D-dúr) szimfónia, K. 504 („Prágai”)

Mojca Erdmann (szoprán)
Kevin Spagnolo (klarinét)
Svéd Kamarazenekar (koncertmester: Katarina Andreasson)

Mozart prágai utazása – Eduard Mörike romantikus művésznovellájának címe akár e koncert megjelölésére is szolgálhatna, hiszen a programon felhangzó mindahány Mozart-mű a cseh főváros zenetörténeti büszkesége gyanánt szolgál: a nyitányával megidézendő Don Giovanni ősbemutatóját csakúgy itt tartották 1787-ben, akár a melléknevét is e városról elnyerő D-dúr szimfóniáét. Ugyanitt és ugyanebben az esztendőben keletkezett a szoprán hangra írt Bella fiamma kezdetű koncertária is, míg a Klarinétverseny baráti címzettje, Anton Stadler 1791-ben szintén Prágában adta elő első ízben e pompás versenyművet. Az áriát Mojca Erdmann, világhírű német szoprán adja elő. A klarinétverseny szólistája Kevin Spagnolo lesz, aki 2018-ban, mindössze 22 évesen elnyerte a Genfi Nemzetközi Zenei Verseny első díját. Azóta a világ vezető zenekaraival lépett fel szólistaként, és kamarazenészként is gyakori vendége a jelentősebb koncerttermeknek.
A Sweedish Chamber Orchestra koncertjén Martin Fröst betegsége miatt Kevin Spagnolo működik közre klarinéton, az együttest Katarina Andreasson koncertmester vezeti. A koncert műsora változatlan, Mojca Erdmann vilgáhírű szoprán énekes közreműködésével.

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár:

6 900, 8 600, 10 300, 11 900 Ft