Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Orgona a központban 2019 ősz

Tavaly októberben újra megszólalt a Nagyterem legendás Voit & Söhne orgonája, és idén ősszel már a második sorozatot szenteljük a hangszerek királynőjének, izgalmas előadókkal és különleges műsorokkal. Iveta Apkalna Európa-szerte ismert lett orgonaművésznő, a hamburgi Elbphilharmonie 2017-es megnyitása óta az intézmény rezidens orgonistája. Hangversenyének első részében Bach két kompozíciója mellett a barokk mester utolsó tanítványa, Johann Gottfried Müthel szerzeménye, valamint a Bach-hagyományokat romantikus gondolatvilággal társító Mendelssohn szonátája hangzik el. Apkalna mint hazájának zenei-kulturális nagykövete Lettország két zeneszerzője, Pēteris Vasks és Alfrēds Kalniņš műveit is megszólaltatja. Mors et vita, halál és élet – ez Martin Schmeding hangversenyének mottója. A német művész úgy állította össze programját, hogy a művek a fenti témapárt járják körül, egyikre a másik szemszögéből tekintve. Hans Koessler, a Zeneakadémia egykori orgona- és zeneszerzéstanára szellemét idézi meg két, szintén orgonaművész-zeneszerző: Virágh András Gábor és Horváth Márton Levente. Koessler műveit az 1907-es hangszerre komponálta, a fiatal művészek szerzeményei pedig a felújított hangszerre készültek, így régmúlt és jelen orgonaművészete foglalja keretbe a bérlet utolsó hangversenyét.

 

Bérletárak 2019. június 1-től: 4 600, 7 000, 9 400 Ft

 

A bérletek megvásárolhatók személyesen a Zeneakadémia Koncertközpont jegyirodájában, illetve elektronikusan az alábbi gombra kattintva.

 

2019. október

2019. november

2019. december