Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker
Karasszon Eszter, Szalai Éva és Keller András

2021. március 27. 19.30-21.00

Nagyterem

Kamarazene - Y generáció 2021 tavasz

Karasszon Eszter, Szalai Éva és Keller András A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Időpontváltozás

Schumann: Fantáziadarabok, op. 73
Schumann: Öt darab népies stílusban, op. 102
Mendelssohn: Dalok szöveg nélkül – válogatás (átirat)

SZÜNET

Fauré: 2. (g-moll) cselló-zongora szonáta, op. 117
Fauré: d-moll zongoratrió, op. 120

Keller András (hegedű), Karasszon Eszter (cselló), Szalai Éva (zongora)

A 19. század legnépszerűbb alkotóival – Beethovennel, Schuberttel vagy Wagnerrel – szemben Schumann zenéjének kevésbé hódol a nagyközönség, de – állapítja meg az „Élet” című művészeti folyóirat karcolat-írója 1910-ben, Schumann születésének századik évfordulóján – „az igazi zenekedvelőnek talán mindegyiknél kedvesebb, intimebb és megkapóbb. Schumann, mint ahogy egy nagy zenész mondta róla, a zene maga.” Karasszon Eszter és Szalai Éva koncertje első részében Schumann kamarazenei termésének különösen izgalmas és titokzatos műveit szólaltatja meg, zenészi habitusuk, muzikalitásuk pedig garancia arra, hogy e művek intimitása, megkapó jellege tökéletesen érvényre jusson. De talán arra is, amire a fenti szövegrészlet utal: Schumann műveinek tiszta zeneiségére. A koncert utolsó műsorszáma Gabriel Fauré csodálatos kései remeke, a d-moll trió lesz. Az 1923-ban bemutatott kompozíció egy legendás előadás nyomán került a 20. századi francia zene alaprepertoárjába, akkor hegedűn Jacques Thibaud, csellón Pablo Casals, zongorán Alfred Cortot játszott. A hegedűszólamot ezúttal Keller András szólaltatja meg.
 
Kedves Közönségünk! Az eredetileg 2021. március 31-re meghirdetett Karasszon Eszter, Szalai Éva és Keller András kamaraestjét 2021. március 27-én rendezzük meg. Köszönjük megértésüket!

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

Nemzeti Kulturális Alap A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Hasonló események: