Kodály módszere zseniális. … Minden jó zenélés az énekhangnál kezdődik.

Solti György
Kamara-Kör

2021. április 28. 19.30-22.00

Nagyterem

Kamarazene - Y generáció

Kamara-Kör A Zeneakadémia saját szervezésű programja

Időpontváltozás

Stravinsky: Tavaszi áldozat (négykezes változat)

SZÜNET

Stravinsky: A katona története

Szűcs Péter (klarinét), Bettermann Jákob (fagott), Szalóky Balázs (trombita), Angyal János (harsona), Osztrosits Eszter (hegedű), Varga Viktor (nagybőgő), Láposi Dániel (ütőhangszerek), Ránki Fülöp, Radnóti Róza (zongora)
Mácsai Pál (próza)
Vezényel: Rajna Martin

Mindössze öt év – és egy világégés – választja el egymástól Stravinsky két korszakos remekművét, A Tavaszi áldozat balettet (1913) és A katona története (1918) című, műfaját tekintve nehezen besorolható darabot. Előbbit hatalmas szimfonikus együttesre hangszerelhette a szerző; sem korábban, sem később nem állt ekkora zenekar Stravinsky rendelkezésére. Az utóbbi alkotásnak, A katona történetének hangzását viszont a takarékosság jegyében kellett kialakítania, de jó szokásához híven a szükségből erényt kovácsolt. A pompás hangszerelésű, elképesztő hangtömegeket megmozgató balettzenéről nehéz elhinni, hogy zongorán is illúziót keltő módon lehet megszólaltatni, de aki már hallotta a mű Stravinsky által készített négykezes változatát, tapasztalhatta, hogy e pompás muzsika néha mennyire egyszerű és vékony anyagokból épül fel, s hogy ebben a formájában is igen hatásos. A katona történetének zenéje Rajna Martin irányításával az eredeti formájában hangzik el, a narrátor pedig a már-már Stravinsky-specialistának tekinthető Mácsai Pál lesz.
 

Kedves Közönségünk,

Az eredetileg 2021. április 19-re meghirdetett hangversenyt 2021. április 28-án tartjuk meg. 

Köszönjük megértésüket!

 

Rendező:

Zeneakadémia Koncertközpont

Támogató:

Nemzeti Kulturális Alap A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Hasonló események: