Azok az én barátaim, akik az Ideált keresik meg; e téren, drága barátom, „felismerjük" és mindig fel fogjuk ismerni egymást.

Liszt Mihalovich Ödönnek

Speciális technológiák

IKT, oktatástechnika, stúdiótechnika

Az épület üzemeltetése jelentős speciális technológiai hátteret igényel; IKT, oktatástechnikai, valamint audiovizuális stúdiótechnikai rendszerek hatékony együttműködéséről kell gondoskodni.
 
Az IKT technológiai rendszerek nagy sebességű, optikai gerinchálózatra épülő strukturált hálózatot alkotnak. Vezeték nélküli hálózati (internetes) kapcsolattal látják el az aulákat és a főbb közlekedőket. A fejlesztés során kiépítik a teljes informatikai hálózatot, aktív hálózati eszközökkel, valamint a hálózati menedzsmentet és háttértár-kapacitást biztosító szerverekkel. Az IKT hálózati infrastruktúra kialakítása során kiemelt figyelmet fordítanak a Liszt Ferenc téri épülettel való költséghatékony, napi 24 órában rendelkezésre álló kapcsolat létrehozására. A telekommunikációs hálózat a strukturált hálózati végpontokra épül, melyre korszerű és költséghatékony kommunikációs lehetőségeket támogató alközponti berendezést telepítenek.
 
A tantermeket korszerű oktatástechnikai eszközökkel látják el, melyek IKT infrastrukturális kapcsolódása kiépül.
 
Az épületben működő audiovizuális (A/V) rendszerek funkcióik szerint az üzemeltetési, oktatási/prezentáció és produkciós feladatokat támogatják, de a különböző rendszerek célszerűen egymáshoz kapcsolódnak.
 
A különböző rendszerek zavartalan működéséhez és kapcsolódásához az épületben fontos kiemelni az infrastrukturális háttér (épített környezet, elektromos tápellátás, zavarmentesség, stb.) szerepét.
 
 
A stúdiótechnikai rendszerek közül a hangfelvételi és utómunka rendszer egy 48-csatorna inline felépítésű analóg keverőasztal köré épül, amely 5.1 formátumú sztereó és szabványos mintavételi frekvenciák mellett DSD és DXD formátumú/felbontású konvertereken keresztül kapcsolódik a bővíthető HDD alapú nonlineáris audio editáló és az utómunka rendszerhez. A rendszer a történelmi épület rekonstrukciója során telepítendő rendszerrel kompatibilis, ezért moduláris és bővíthető. A rögzítés a video rendszerrel szinkronban történhet, a bejátszási és főbb szintezési, monitorozási funkciók egy mobil konzolról akár az A/V referenciateremből is távvezérelhetők. A hangstúdió vezérlő helyiségében és az utómunka stúdió helyiségben a monitor hangsugárzó rendszer 5.1 felépítésű, körszimmetrikus. A fő monitor hangsugárzók mellett alternatív near-field hangsugárzók és a sokcsatornás formátumok kezelésére képes műszerek állnak rendelkezésre. A digitális utómunka rendszerben és a keverő rendszerben található processzálási funkciók kiegészítésére „outboard" egységek állnak rendelkezésre (sokcsatornás zengetés, stb.). A távvezérelhető- és a zajos eszközök a gépterembe kerülnek.
 
A videó felvételi és utómunka rendszer kialakításának célja egy olyan magas színvonalú videó stúdió létrehozása, amely alkalmas az Egyetemen létrejövő zenei produkciók képi világának létrehozására, a produkciók rögzítésére, utómunkálatuk elvégzésére. Ennek érdekében olyan technológiát kell alkalmazni, amely megfelel a nemzetközileg elfogadott formátumoknak és ajánlásoknak, kompatibilis a hazai televíziókkal, illetve támogatja az 5.1 sokcsatornás sztereó hangformátumot. A stúdió videó rendszere soros digitális, 16:9 képarányú, formátuma HD és SD egyaránt lehet. A rendszerhez 3 ENG kamera csatlakozik. A stúdió világítási rendszere alkalmas a professzionális videofelvétel igényű megvilágítás biztosítására.
 
Az épület különböző produkciós helyiségei és funkciói kezelői, valamint az előadók közötti kommunikációt segíti a digitális mátrix alapú interkom rendszer. A rendszer programozható jogosultságokkal duplex és szimplex végpontokkal, fényjelzésre alkalmas végpontokkal rendelkezik és kompatibilis a központi épületben létesítendő hasonló célú rendszerrel.
 
Az oktatási tevékenységhez kapcsolódóan az épületben fixen telepített és mobil multimédia prezentációs rendszerek működnek.
 
Az AV referencia oktatóterembe a funkciónak megfelelően egy referenciaszintű, a teremakusztikai viszonyokhoz hangolt sokcsatornás (7.1) sztereó hangsugárzó rendszer kerül, amit egy A/V processzor-dekóder kimenetéről hajtanak meg a végerősítők. A front LRC és szub hangsugárzók a hangáteresztő vetítővászon mögött helyezkednek el. Az effekt hangsugárzók a falburkolatba süllyesztett diffúz (dipól) sugárzók az oldalfalakon és a hátfalon elosztva jelennek meg. A rendszer az előadói pontról számítógépes prezentációkat, DVD és Blue-Ray formátumú rögzített műsoranyagot és az épület saját video produkciós és utómunka rendszerének műsoranyagát képes lejátszani, ezzel lehetővé téve film-, opera és hangversenyfelvételek kimagasló minőségű prezentációját az oktatás folyamatában.
 
Az épületben ún. épülethangosítási rendszer létesül, amely a gyakorlótermek 24 órás üzemelését is támogatja.