Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

A vokális zene mesterei 2020 tavasz

A vokális zene képviselőit felsorakoztató bérletünkben három különböző, a maga műfajában a legjobbak közé tartozó együttest mutatunk be. Az első hangversenyen egy belga historikus énekegyüttes és egy francia régizenei hangszeres alakulat német és itáliai barokk mesterektől ad elő vokális egyházzenei műveket. A programon szereplő művek szerzői – Heinrich Schütz, Dieterich Buxtehude, Angelo Steffani és Johann Caspar Kerll – személyükben reprezentálják korszakuk ezerszínű változatosságát. A Wiener Sängerknaben több mint kilencven esztendeje, 1928-ban lépett fel először Budapesten, azóta a világjáró gyermekkórus – túl megannyi nemzedékváltáson – hanglemezek, tévéközvetítések és koncerttermi találkozások révén a magyar közönség régi kedves ismerőse. Mare nostrum, vagyis a mi tengerünk – a régi rómaiak így nevezték a Földközi-tengert, és ezt a fantáziacímet viseli a bécsi énekesfiúk koncertje is, mely különböző népek, kultúrák és vallások találkozását mutatja meg. Sir John Eliot Gardiner egy Monteverdi-mű megszólaltatása céljából alapította immár több mint fél évszázada azt a kórust, amellyel ezúttal a korszakos jelentőségű barokk zeneszerző egyházi és világi vokális műveiből nyújt színes válogatást. Az esemény különlegessége, hogy Gardiner a hangversenyen már a Zeneakadémia díszdoktoraként lép színpadra, ezzel is szorosabbra fűzve kapcsolatát a magyar zenekultúrával.

 

Kedves Közönségünk! Tájékoztatjuk Önöket, hogy A vokális zene mesterei 2020 tavasz című bérletünk elfogyott, így nem áll módunkban több bérletet értékesíteni. Szólójegyek az egyes koncertekre válthatók. Köszönjük megértésüket! 

 

2020. március

2020. április