Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker

Állami ösztöndíjakat nyertek a Zeneakadémia volt és jelenlegi hallgatói

2024. május 7.

Idén is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékei szerepelnek a Fischer Annie zenei előadóművészeti, Kodály Zoltán zenei alkotói és Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjak nyertesei között.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Petőfi Kulturális Ügynökség hirdette meg az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíj-pályázatokat, amelyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

A támogatás a rendszeres pénzbeli juttatáson és a fellépési lehetőségeken túl hivatásuk elindításában segíti a tehetséges fiatalokat. Az elismeréseket Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára és Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója adta át minap.

A Fischer Annie Kossuth-díjas zongoraművészről elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistákat díjaz, a Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzőket és zenetudósokat pályájuk elején és lehetőséget teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez, a Lakatos Ablakos Dezsőről, a magyar dzsessz történetének kiemelkedő alakjáról elnevezett támogatás pedig a műfaj hangszeres és énekes tehetségeinek segít.

Az elismerésben részesült fiatalok mindegyike a Zeneakadémia jelenlegi és nemrég végzett diákja. Fisher Annie-ösztöndíjat kapott Fenyvesi Gabriella Rea (2023-ban végzett MA operaének szakon), Zsilka Alan (orgonista doktorandusz hallgató), Radnóti Róza Mária (2022-ben végzett MA zongora szakon), Pellet Sebestyén (MA I. zongora), Farkas Boglárka (BA III. hegedű), valamint Kóbor Eva (MA I. hegedű).

Kodály Zoltán-ösztöndíjban részesült Oláh Krisztián (MA I. zeneszerzés szak), valamint Laskai Anna, Gusztin Rudolf és Horváth Pál muzikológusok (mindhárman az elmúlt években végeztek PhD-képzésen, előtte a Zeneakadémián diplomáztak), továbbá Horváth Bálint Máté (a Zeneakadémián népi ének – tambura szakirányon végzett) és Mester Dávid (két éve végzett MA zongora szakon, korábban alkalmazott zeneszerzés BA-t is végzett) zeneszerzők.

Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjat nyert Éles Máté (O10 jazzdob II. évfolyam), Kapolcsi-Szabó Levente Gellért (MA II. jazz-zongora) és Orbay Lilla Cecília (O10 jazzének IV. évfolyam).

Címkék