A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Kiállítás mutatja be Hegyei Géza zongoraművész konstantinápolyi életét

2024. április 30.

A Zeneakadémia Átriumában június 7-ig látható tárlat az 1888-tól 1926-os haláláig az oszmán szultán udvarában, illetve a város konzervatóriumának egyik alapítójaként tevékenykedő Liszt-tanítványról.

A Solti terem melletti teremben koncertnapokon (amikor a főépület nyitva áll) 18 órától 21 óráig bárki számára megtekinthető, Liszt Ferenc nyomában: Hegyei Géza oszmán udvari zongorista és az isztambuli Teutonia Klub színpada című tablókiállítás a Török-Magyar Kulturális Évad részeként, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a budapesti Yunus Emre Intézet, valamint az isztambuli német és magyar kulturális központok (Orient-Institut, illetve Liszt Intézet) együttműködésében jött létre.

A török nagyváros Liszt Intézetének munkatársai közel ötéves kutatómunkával hozták létre a tárlatot, amelyen megismerhetők többek között a Hegyei Géza unokája, Károly Aliotti tulajdonában lévő családi archívum értékes dokumentumai is. 

Az 1862-ben Óbecsén született Hegyei Géza Gobbi Henrik és Liszt Ferenc tanítványként végzett a Zeneakadémián. Rövid itthoni karrierje után 1888-ban adta élete első konstantinápolyi koncertjét, majd 1926-ban bekövetkezett haláláig a szultáni zenekar tagjaként, az uralkodócsalád egyes tagjainak zongoratanáraként, valamint a modern Isztambuli Konzervatórium egyik alapítójaként írta be nevét Törökország zenetörténetébe.

A kiállítás, amely először 2023-ban Isztambulban volt látható, betekintést ad a metropolisz nyugati zenei életébe, Hegyei első ottani koncerthelyszíne, a Teutonia Klub történetébe, illetve végigvezeti a látogatót életén és karrierjén.

Az április 27-i megnyitón beszédet mondott Gülşen Karanis Ekşioğlu, a Török Köztársaság magyarországi nagykövete, Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemzetközi és tudományos rektorhelyettese, valamint a kurátorok közül Fodor Gábor és Richard Wittmann (a harmadik kurátor Evren Kutlay), Ábrahám Márta hegedűművész, a Zeneakadémia oktatója pedig török tanítványaival lépett fel.