A Zeneakadémia Karrierirodája

Hagyományos tehetséggondozó szerepét továbbgondolva, és a 2013-ra befejeződött megújulással párhuzamosan felépített önálló koncertszervezői profilját kamatoztatva a Zeneakadémia kísérleti jelleggel művészmenedzsmenti tevékenységet indított, melynek célja évente néhány, pályázat alapján kiválasztott hallgató előadóművészi pályájának támogatása, besegítése a magyar és nemzetközi komolyzenei vérkeringésbe.

A Karrieriroda repertoárjuk és koncertprogramjaik kialakításában, portfólió készítésében, a médiával, koncertszervezőkkel és művészügynökségekkel való kapcsolattartásban segíti a kiválasztott hallgatókat. A Zeneakadémia fellépési lehetőséget biztosít számukra, emellett versenyekre, kurzusokra és próbajátékokra való jelentkezésben, illetve ösztöndíjak megpályázásában is támogatást kapnak – legfeljebb öt éven át.

Az őszi szemeszterben meghirdetett pályázatokra olyan fiatalok jelentkezhetnek, akik legalább hat félévet elvégeztek a Zeneakadémia komolyzenei tanszékeinek valamelyikén és beiratkozott hallgatók, illetve a pályázat kiírását megelőzően szerezték meg MA vagy DLA oklevelüket.  Az előválogatáson túljutott jelentkezők zártkörű koncert keretében bizonyíthatják rátermettségüket a Kocsis Zoltán vezette zsűri előtt. A 2013. december 3-án tartott első meghallgatás alapján Gyöngyösi Ivett (zongora), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa), Seleljo Erzsébet (klasszikus szaxofon) és a Nyári Kvartett támogatása mellett döntött a bírálóbizottság (a vonósnégyest külföldi tanulmányok miatt 2014 decemberéig menedzselte az iroda). A 2014 őszén meghirdetett pályázat nyertesei Demeniv Mihály (harmonika), Kokas Dóra (cselló), Pálfalvi Tamás (trombita) és Szabó Marcell (zongora).
 

Gyöngyösi Ivett

 

 

Razvaljajeva Anasztázia

 

 

Seleljo Erzsébet

 

Demeniv Mihály

 

Kokas Dóra

   

Pálfalvi Tamás

 

Szabó Marcell

   

 

Gyöngyösi Ivettet aligha kell bemutatnunk, hiszen a MTVA 2014-es tehetségkutatójának kategóriaelsőjeként milliók ismerhették meg virtuóz játékát. Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész Vigh Andrea irányításával szerezte meg diplomáját, 2011-ben Junior Prima Díjat, 2015-ben Fischer Annie-ösztöndíjat kapott. Seleljo Erzsébet Londonban és Bécsben végezte tanulmányait, magyar klasszikus szaxofonosként ő volt az első, aki a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistájaként léphetett fel. Demeniv Mihály számos más megmérettetés mellett 2013-ban megnyerte a Lancianói Nemzetközi Harmonikaversenyt, 2014-ben pedig az MTVA tehetségkutató műsorának különdíjasa lett. Kokas Dóra a Kelemen Kvartett tagjaként 2009-től sorra nyerte a legrangosabb nemzetközi vonósnégyes-versenyek díjait, szólistaként pedig a 2014-es budapesti Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny döntőjébe jutott. Pálfalvi Tamás azámos európai és amerikai verseny díjazottja, 2014 őszén az első alkalommal meghirdetett Fanny Mendelssohn-ösztöndíj elnyerésével hívta fel magára a figyelmet. Szabó Marcell a Zeneakadémia harmadéves doktorandusz hallgatója, számos versenyeredménye közül kiemelkedik a 2014-es Szegedi Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen szerzett győzelme.

A hét fiatal művész bemutatkozó anyagai a menüsorról, illetve a tehetségek fotóira kattintva érhetők el, játékukkal pedig a Zeneakadémia Koncertközpont Tehetség kötelez című sorozata keretében ismerkedhet meg a nagyközönség.

A Zeneakadémia Karrierirodájával az artist.management[kukac]lisztacademy.hu email címen lehet kapcsolatba lépni.

Fotók: Birtalan Zsolt