2018.04.13 19.30

Nagyterem

Colin Currie és Rácz Zoltán

Kamarazene Nagyteremre

Colin Currie és Rácz Zoltán

Xenakis:
Rebonds
Rolf Wallin:
Realismos Mágicos
Steve Reich:
Quartet
SZÜNET
Sosztakovics:
15. (A-dúr) szimfónia, op. 141 (átirat)
Colin Currie, Rácz Zoltán, Holló Aurél (ütőhangszerek) Varga Oszkár (hegedű); Szabó Judit (cselló) Balog József, Mali Emese (zongora)

„A Quartet az egyik legkomplexebb darab, amit valaha komponáltam” – nyilatkozta Steve Reich, aki a szóban forgó művét nem másnak, mint a világ egyik legkiválóbb és legmerészebb ütőhangszeres művészének, Colin Currie-nek dedikálta. Nem kell bemutatnunk a magyar közönségnek Rácz Zoltánt, akinek az Amadinda Ütőegyüttes művészeti vezetőjeként és szólistaként is elengedhetetlen érdemei vannak a legjelentősebb 20. századi ütőhangszeres művek, köztük Steve Reich kompozícióinak hazai népszerűsítésében. Rácz Zoltán szólóban ezúttal egy itthon ma is csak ritkán hallható, ám annál eredetibb és meghatározóbb szerző, Iannis Xenakis Rebonds című darabját adja elő, és hasonlóan innovatív szólóprodukcióval készül Colin Currie is. A Rebonds bár egyetlen előadóra íródott, úgy szól, mintha többen játszanának egyszerre – elképesztően komplex ritmusaival és hangzásaival szinte emberfeletti technikai felkészültséget igényel. A Quartet és Sosztakovics utolsó, 15. szimfóniájának előadásában Rácz Zoltán legkiválóbb kamarapartnerei csatlakoznak a két ütőhangszeres művészhez.

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozatunk keretében Colin Currie, Rácz Zoltán, valamint Belinszky Anna moderátor és Czinege Ádám tolmács várják az érdeklődőket.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 200, 1 700, 2 800, 3 900, 4 600 Ft