2015.12.05 19.30

Nagyterem

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Legendás koncertek II.

Kocsis Zoltán és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

1945. március 17. – A háború utáni első koncert a Zeneakadémián

Beethoven:
Egmont nyitány, op. 84
Bach-Weiner:
Toccata, adagio és fúga, (BWV 564)
Mendelssohn:
e-moll hegedűverseny, op. 64
szünet
Goldmark:
A kertben, op. 26/4
Bartók:
Magyar parasztdalok zenekarra (BB 107)
Stravinsky:
Petruska
Pusker Júlia (hegedű) Nemzeti Filharmonikus Zenekar Vezényel: Kocsis Zoltán Eredeti fellépők: Lengyel Gabriella (hegedű) Székesfővárosi Zenekar. Vezényelt: Ferencsik János

Alig néhány nappal az utolsó budapesti puskalövések eldördülése után éledezni kezdett a főváros zenei élete. 1945 márciusában már előadást tartottak az Operaházban és koncertet rendeztek a Zeneakadémián. Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a bombázásokat szerencsésen túlélő Akadémián hamarabb rendeztek népbírósági tárgyalásokat. A háború utáni első hangversenyen Ferencsik János dirigálta a Székesfővárosi Zenekart, a majdani Nemzeti Filharmonikus Zenekar elődjét. A legendás koncerteket újrajátszó zeneakadémiai sorozat második estjén a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikus Zenekar eleveníti fel ezt a történelmi pillanatot, s Mendelssohn Hegedűversenyének szólóját a világra szóló tehetségű Pusker Júlia játssza.

A koncert előtt 18.00 órától pódiumbeszélgetésre várja az érdeklődőket Kocsis Zoltán, Mali István, a Nemzeti Filharmonikusok vezető zenei menedzsere, Kerékfy Márton zenetörténész, valamint Czinege Ádám moderátor.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 2 900, 4 100, 5 200, 6 500 Ft