2017.10.18 19.30

Nagyterem

Rajk Judit és a Budapesti Vonósok

Kodály 2017

Rajk Judit és a Budapesti Vonósok

Átformált tradíciók

Kodály:
114. genfi zsoltár
Respighi:
G-dúr szvit orgonára és vonósokra
Kodály:
Mónár Anna
Kodály-Angerer:
Négy népdal a Magyar Népzene sorozatból – Egy kicsi madárka; Tücsöklakodalom; Zöld erdőben; Dudanóta
SZÜNET
Respighi:
Trittico Botticelliano – 1. La Primavera (Tavasz)
Kodály:
Ádventi ének
Respighi:
Trittico Botticelliano – 2. L’Adorazione dei Magi (A bölcsek imádása); 3. La nascita di Venere (Vénusz születése)
Kodály:
Kádár Kata
Kodály:
Két dal a Székelyfonó című daljátékból – Szomorú fűzfának; Rossz feleség
Rajk Judit (alt) Pétery Dóra (orgona) Budapesti Vonósok A Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusa Vezényel: Alessandro Cedrone

Szokatlan válogatásban és izgalmas társításban hangzanak el a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltán vokális művei. A műsorban egyik leghíresebb kortársa, az olasz Ottorino Respighi alkotásai kaptak helyet – a két szerzőt összeköti, hogy erősen hatott rájuk Debussy stílusa, barátok is voltak, az olasz mestert a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárrá avatta. A kétszeres Artisjus-díjas Rajk Judit a 20. századi és kortárs vokális irodalom egyik legavatottabb és legelhivatottabb előadója; a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanára, a kecskeméti Nemzetközi Kodály Intézet professzora. Pétery Dóra a billentyűs hangszerek kivételesen széles látókörű és repertoárú, sokoldalú művelője, aki szintén tanít az egyházzene szakon, ő tanulmányait Finnországban, Spányi Miklós osztályában tökéletesítette. Az est karmestere az Ankarai Opera főzeneigazgatója, zenekarok és nemzetközi operafesztiválok állandó vendége, hazájában, az olaszországi Sora városában saját kórusát és zenekarát is vezeti, és az utóbbi években gyakran tűzte műsorra magyar szerzők műveit. A Kossuth-díjas csellóművész, Botvay Károly vezette Budapesti Vonósok mellett a gyönyörű összeállítás megszólaltatásában közreműködő másik együttesként a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusát köszönthetjük.

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozatunk keretében Rajk Judit, Alessandro Cedrone közreműködők, és Czinege Ádám moderátor várják az érdeklődőket.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 100, 1 500, 2 200, 2 900, 3 600 Ft