2017.11.19 19.00

Solti György Kamaraterem

kamara.hu/5

kamara.hu – a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

kamara.hu/5

Varázshegy

Brahms:
Változatok egy Schumann-témára, op. 23
Schumann:
A költő szerelme, op. 48
SZÜNET
Wolf:
Olasz szerenád
Dohnányi:
C-dúr szextett, op. 37
Simon Izabella, Várjon Dénes (zongora) Megyesi Zoltán (tenor); Muriel Cantoreggi (hegedű); Kim Kashkashian (brácsa); Perényi Miklós (cselló) Klenyán Csaba (klarinét); Radovan Vlatković (kürt) Escher Vonósnégyes: Adam Barnett-Hart, Danbi Um (hegedű); Pierre Lapointe (brácsa); Brook Speltz (cselló)

Schumann az őrület határán úgy hitte, Mendelssohn és Schubert vezérlik őt azoknak a „Szellemvariációknak” a lejegyzésében, melyek témája a magját adja Brahms négykezes Schumann-változatainak. A schumanni téma melankolikus hangja hatja át Brahms zenéjét, mely Simon Izabella és Várjon Dénes előadásában a 2017-es fesztivál utolsó koncertjének nyitódarabjaként hangzik el a Zeneakadémia Solti Termében. A tavalyi év dalciklusai, a megrázóan gyönyörű Téli utazás és a drámai Asszonyszerelem, asszonysors után idén Schumann A költő szerelme című kompozíciója gazdagítja a kamara.hu programján szereplő dalciklusok sorát. Megyesi Zoltán és Simon Izabella szólaltatják meg a válogatott Heine-versekre írt dalokat, melyek a lehető legtermészetesebben, legérzékenyebben tükrözik a költemények líraiságát, apró rezdüléseit. A koncert második felét Hugo Wolf dallamos, túláradó érzelmekkel teli Olasz szerenádja nyitja meg, majd Dohnányi különleges hangszer-összeállítású C-dúr szextettje – Várjon Dénes szavaival élve – „felszabadító erőként, mint egy nagy kilélegzés” zárja a koncertet.

A koncert után Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozatunk keretében Simon Izabella, Várjon Dénes művészeti vezetők, és Mona Dániel moderátor várják az érdeklődőket. 

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 2 500, 3 200 Ft