2018.03.23 19.00

Solti György Kamaraterem

Enyedi Ágnes és a Bandárium

Akusztikus, autentikus

Enyedi Ágnes és a Bandárium

Útravaló népzene

Üdvözlet Dunántúlról
Aranyosszéki körút
Csík vármegyéből
Mezőségi kirándulás Ördöngösfüzestől Magyarszovátig
Tavasz Moldvában
Barangolás Kalotaszegen
„Pázsintos udvaron lakik a szegénység” - Bartók Béla és Jagamas János útjait járva
Táncdallamok az északi Felső-Nyárád mentéről
Furulyás és vonós népzene a Görgény-völgyéből
Magyarói dallamok Jagamas János gyűjtéséből
Enyedi Ágnes (ének); Salamon Soma (furulya, kaval, tilinka, harmonika); Maruzsenszki Andor (hegedű); Mihó Attila (hegedű); Éri Márton (brácsa); Enyedi Tamás (cimbalom); Tóth Máté (bőgő); András Orsolya m.v. (ütőgardon)

Enyedi Ágnes a hagyományos magyar népzene ihletett tolmácsolója. Tehetségére és elhivatottságára környezete is felfigyelt, így nyerhette el a Népművészet Ifjú Mestere és a Junior Prima Díjakat.Talán erdélyi gyökereinek is köszönheti azt az elmélyült figyelmet, amellyel a népzene felé fordul: népzenei gyűjtések során találkozhatott a paraszti kultúra utolsó emlékeivel, a tágabb összefüggésekre pedig néprajzi tanulmányai világítottak rá. Állandó formációja a Tázló és a Magos együttes, de emellett a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes műsorainak is rendszeres közreműködője.

Ágnes az újonnan alakult Bandárium együttes énekeseként lép fel az est folyamán, mely gyakorlott és több egyéb formációban együtt játszó, "összeszokott" népzenészkollégákból áll. Tagjai között egyaránt megtaláljuk a Junior Príma és Népművészet Ifjú Mestere díjas Salamon Somát, a Buda Folk Bandből ismert Maruzsenszki Andort és Éri Mártont, de Mihó Attilát, a Magyar Állami Népi Együttes Junior Príma díjas hegedűsét is. Zenéjükkel a magyar népzenei dialektusok stiláris ütőerére tapintanak, azok legelemibb erejű, legkarakteresebb dallamain keresztül.

Nagy elődeikhez hasonlóan nem egyszer maguk is nyakukba vették a Kárpát-medence kacskaringós útjait, hogy a paraszti kultúra még fellelhető utolsó szigetein találkozhassanak a régi jó világra olyannyira jellemző dallamokkal és az ezeket még éltető idős mesterekkel. Műsorukban külön figyelmet szentelnek olyan vidékek zenéinek is, melyek a Táncházmozgalomban kevésbé reprezentáltak annak ellenére, hogy a rájuk jellemző izgalmas zeneiség régóta ismert. A koncerten megidézik továbbá Bartók Béla székelyföldi és Maros menti eredeti gyűjtéseinek zenei anyagát, valamint megemlékeznek az erdélyi népzene egyik legnagyobb gyűjtőjéről, az idén február 14-én elhunyt Kallós Zoltánról is.

Rendező: Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 600 Ft