Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

A Zeneakadémia hallgatóinak tavaszi sikerei

2015. április 21.

Hallgatóink 2015 áprilisában számos kiváló eredménnyel járultak hozzá az egyetem hírnevéhez: díjakat hoztak haza az Országos Művészeti Diákköri Konferenciáról, az I. Országos Fúvósötös Versenyről, a 38. Országos Rézfúvós és Ütőhangszeres Versenyről, és a Zeneakadémia idei Zeneszerző Versenyén is győztest hirdettek.

A 32. Országos Tudományos Diákköri Konferencia keretébe illeszkedő Országos Művészeti Diákköri Konferencia zenei versenyeit idén április 8-10. között a Zeneakadémia rendezte. A hét szekcióban bemutatott összesen 54 produkciónak a Liszt Ferenc téri és a Vörösmarty utcai épület adott otthont. A neves művészekből és zenetörténészekből álló zsűrik a kiosztott 19 díjból 12-t a Zeneakadémia hallgatóinak ítéltek. Hangszer 1. kategóriában Kovács Viktória és Papp Tímea, a Klasszikus ének szekcióban Németh Zsuzsanna Katalin, Zeneelmélet-zenetörténet 1. kategóriában Gaál Eszter és Bánki Berta, Zeneelmélet-zenetörténet 2.-ben Ozsvárt Viktória és Békéssy Lili, a Népzene szekcióban Kiss B. Ádám, Enyedi Ágnes, Salamon Soma és Annus Réka, Zeneszerzés kategóriában pedig Bérces Máté és Kováts Jázon Márk kapott díjat. Részletes információk az lfze.hu egyetemi hírei közt találhatók.

Április 11-én került megrendezésre a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar közös szervezésében a Dávid Gyula emlékére meghirdetett I. Országos Fúvósötös Verseny a magyar zeneművészeti felsőoktatás hallgatói részére. A verseny első helyezését és két különdíját is zeneakadémistákból álló kvintettek hozták el. A győztesek teljes névsora az megtekinthető az egyetem honlapján.

Március 28-30. között került megrendezésre a 38. Rézfúvós, Ütőhangszeres Találkozó és Verseny Debrecenben, melyen idén is számos díjat hoztak el a Zeneakadémia hallgatói. A versenyen első díjat nyert Battyányi István és Bolykó István kürtös, utóbbi hallgató a rektori különdíjat is kiérdemelte játékával. Második helyezést ért el Seidl Dénes trombitás, harmadik helyen pedig szintén két diák végzett: Kovács Bence kürtös és Dobi János harsonás hallgató. További információk az LFZE.hu-n.

Az évente megrendezett Zeneszerző Verseny idei pályaműveit ötfős zsűri bírálta, melynek tagjai Devich János, Dukay Barnabás, Huszár Lajos, Olsvay Endre és Zombola Péter voltak. A zsűri az első díjat Bencsik Marcellnek ítélte, a második díjat Molnár Viktor kapta, a harmadik díjat pedig Emszt András. A zsűri idén is osztott ki előadói díjakat, a kategóriában 4 hallgatót jutalmaztak: Szuromi Borbála hegedűst, Bettermann Jákob fagottost, Dobszay Péter karmestert és Kálvin Balázs zongoristát.

Gratulálunk minden díjazottunknak!

Címkék