A technika a lélekből szülessen meg, ne a mechanikából.

Liszt Lina Ramannak

Artisjus-díjat kapott Sári József, Tallér Zsófia és Bella Máté

2015. április 22.

Tallér Zsófia és Sári József az év komolyzenei művének járó elismerést kapta meg, Bella Máté pedig az év fiatal komolyzenei alkotójának járó díjban részesült.

A kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenységet elismerő díjakat az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület adományozza, összesen tizennégy kategóriában. Az év komolyzenei művének járó Artisjus-díjat 2015-ben Tallér Zsófiának Pert Em Heru (Kilépés a fénybe) című oratóriumáért, valamint Sári Józsefnek Novellette No.4/b klarinétra című alkotásáért ítélték oda. Tallér Zsófia zeneelmélet-tanári, majd zeneszerzői diplomát szerzett a Zeneakadémián. Számos színházi és filmes produkció zenei vezetőjeként, zeneszerzőjeként dolgozott, 1999 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, korábban a Zeneakadémián is oktatott. Erkel Ferenc- és Fonogram-díjas. Az Egyiptomi halottaskönyv részleteinek felhasználásával készült Pert Em Heru – Kilépés a fénybe oratóriumot a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny felkérésére komponálta 2014-ben. A darabot a debreceni Kodály Kórus a Kodály Filharmonikusok és neves szólisták közreműködésével mutatta be.

Sári József a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott 1962-ben. 1971-től az NSZK-ban dolgozott zeneszerzőként, előadóként, zenetanárként; 1984-ben tért haza. Volt a Zeneakadémiazeneelmélet tanszékének vezetője, majd habilitált, egyetemi tanári kinevezést kapott. Erkel Ferenc-, Artisjus- és Kossuth-díjas. A Novellette No.4/b klarinétra készült rövid zenei elbeszélés. “Sári József szeretetteljes bölcsességgel mozdul a zenét élvezni akaró ember felé” – fogalmazott méltatója, Madarász Iván.


Bella Máté (fotó: Herman Péter)

 

Az év fiatal komolyzenei alkotója díjat Bella Máté kapta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott 2011-ben, darabjait idehaza és külföldön is bemutatták. Színházi kísérőzenékkel és popzenével is foglalkozik, többször szerepelt A Dal című műsorban. Az alábbiakban Hollós Máté méltatását idézzük teljes terjedelmében:

Aki a 21. század elején komolyzene-szerzőnek áll, vagy ábrándos, múltba révedő, netán nehezen kommunikálható újításokba bocsátkozó, bizonytalan megélhetést vállaló ifjú, vagy tehetségéből szisztematikusan építkező, a mesterséget tisztelő és magas színvonalon művelő, hivatástudatos, gondolkodó művész.

A nyomban elénk lépő komponistára az utóbbi jellemzés illik. 30-ik életévére már szakmai és társadalmi díjak sorának birtokosa. Kétszer kapta meg a Magyar Zeneszerzők Egyesülete Istvánffy Benedek-díját – Chuang Tzu álma és A tavasz ébredése című művéért –, ugyancsak kétszer díjazták a Tribune International des Compositeurs-ön – a Chuang Tzu-ért és a Trance-ért –, s kétszer érdemelte ki az Új Magyar Zeneszerző Fórum kamarazenei kategóriájának első díját is. A szakmán túli elismerés eddigi legékesebb jele a Junior Prima díj.

Szerzőnk befogadtatását mutatja rangos nemzetközi megrendelés, a díjakból is eredő, életkorához képest igen számottevő külföldi játszottság is. Ugyanakkor – kollégáitól markánsan eltérően – nemcsak alkalmazott zenében próbálta ki magát, hanem popzenében is! A Dal televíziós megmérettetésében először a középdöntőig jutott, majd egy kíséret nélküli újabb próbálkozással már orrhosszal maradt csak le az eurovíziós versenyre kijutásról. A popzene összművészeti jellege érintette meg, tehát számára nem pénzkeresetet céloz a könnyebb műfajjal kacérkodás, hanem a zene komplexitásának megismerését szolgálja.

A Dal+Szerző legutóbbi számában vele készült interjú végén azt mondja: „…hagyok időt magamnak kutatásra, vázlatok írására is, mivel úgy hiszem, csak kimunkált és innovatív ötleteknek van helye a kottapapíron.” Ezt a szellemet tehette magáévá Kocsár Miklós konzervatóriumi és Fekete Gyula zeneakadémiai mesterétől is. Erre rímel, amit a márciusi Muzsikában vele folytatott beszélgetésemben tűz maga elé: „Nem tűrhetek el magamtól félmegoldásokat, és nem alkudhatom meg.”

Kívánom, hogy erre az igényességre alapozva folytassa a megkezdett sikerek sorát „szenior” koráig az Artisjus Az év junior komolyzenei alkotója díjával e díj alapításakor elsőként kitüntetett Bella Máté! 

 

MTI / Zeneakademia.hu

Címkék